latinica  ћирилица
18/09/2024 |  19:41 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

ГС УН увојила резолуцију о повлачењу Израела са окупираних палестинских територија (ВИДЕО)

Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију у којој се захтијева да Израел испуни захтјеве закључка Међународног суда УН о окупираним палестинским територијама и повуче се са њих најкасније годину дана од тренутка усвајања документа, јавио је репортер "Спутњика".
Генерална скупштина УН (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Генерална скупштина УН (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Резолуција је усвојена са 124 гласа за и 14 против, а 43 земље су биле уздржане.

За разлику од резолуција Савјета безбједности УН, резолуције Генералне скупштине УН нису правно обавезујуће.

Усвојени документ заснован је на савјетодавном закључку који је представио суд УН, према којем је присуство Израела на окупираној палестинској територији проглашено нелегитимним.

Суд је одредио да Израел мора да се повуче са ове територије, заустави насељавање и плати репарације за причињену штету.

Генерална скупштина УН усвојеним документом поздравља релевантан закључак суда и "захтијева да Израел без одгађања оконча своје нелегитимно присуство на окупираној палестинској територији".

Поред тога, резолуцијом се захтијева од Израела да надокнади штету причињену током незаконите окупације, врати одузету земљу, непокретности и имовину, као и да дозволи повратак Палестинаца који су исељени током окупације.

Поред тога, Генерална скупштина УН апелује на "све државе" да не помажу или учествују "у одржавању ситуације која је настала као резултат нелегитимног присуства Израела".