latinica  ћирилица
18/09/2024 |  19:31 | Аутор: СРНА

У Требињу приказан документарни филм "Свједок"

У Требињу је приказан документарни филм "Свједок", аутора Дениса Бојића, а ријеч је о потресној причи о страдању српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору бивше Југославије и раду чувеног форензичара и патолога Зорана Станковића, који је радећи на више од 50 масовних гробница извршио обдукције више од 7.500 жртава злочина.
Денис Бојић на премијери филма у Требињу - Фото: СРНА
Денис Бојић на премијери филма у ТребињуФото: СРНА

Бојић је вечерас рекао да је доктор Зоран Станковић током ратних дешавања обдукције радио и у Требињу и цијелој источној Херцеговини, те да је страдање српског народа у БиХ било цјеловито.

- Надам се да ће људи који данас виде овај филм бити свјесни чињенице да је страдање Срба било брутално, да је било на територији читаве БиХ, бивше Југославије и да ће чињенице преносити својој дјеци, јер наше страдање јесте императив опстанка српског народа - изјавио је Бојић новинарима.

Он је додао да је доктор Станковић можда једини свједок тог обима, капацитета и карактера и суштине у току ратних дешавања јер је извршио обдукцију 7.500 српских жртава на територији бивше Југославије.

- Његово искуство, обдукциони налази и све што је радио са својим тимом у току рата немјерљиво је значајно за српски народ, тако да он јесте свједок, а ми смо сви свједоци свега што нам је, нажалост, остављено у насљеђе кроз документацију доктора Станковића и кроз чињенице - рекао је Бојић.

Филм је сниман на локацијама масовних гробница - Кравица, Мркоњић Град, Јелачићи, Брод и Зворник.

У филму су кориштени оригинални ратни снимци Милована Урошевића, сниматеља ТВ Београд.

Документарни филм "Свједок" рађен је у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.