latinica  ћирилица
18/09/2024 |  19:18 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Захваљујући предсједнику Српске пензионерима у Бањалуци остаје бесплатан превоз (ВИДЕО)

Пензионери у Бањалуци више не треба да брину. То што град дугује превозницима више од милион и по марака за прошлу годину не значи да ће остати без бесплатног превоза. Проблем је ријешен на јучерашњем састанку превозника и предсједника Републике Милорада Додика.
Аутопревоз - Фото: РТРС
АутопревозФото: РТРС

Када је прије неколико мјесеци Скупштина града усвојила одлуку да јавни превоз за пензионере у највећем граду Републике Српске, буде бепслатан - то је највише обрадовало, управо, пензионере.

И све би било добро, да град превозницима не дугује милионска средства. Да пензионери не би остали без обећаног бесплатног превоза, новчана помоћ превозницима стигла је из кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика. За пензионере, бесплатан јавни превоз је потреба, а не луксуз.

- Користила сам ишла сам 20 дана у Траписте на терапије, морала сам користити два превоза до Траписта, два назад. Не само за мене за сваког пензионера то пуно значи - каже Нада Шипка, пензионерка из Бањалуке.

Након што су обманути картицама пријатељства, плаши се најстарија популација да их исто чека и са картама за превоз.

- Ми смо једна генерација која је живјела сасвим другим начином живота и вјеровала у људе а сада смо дошли у ситуацију да нас једноставно таквим неким стварима понижавају. Имамо ми своје достојанство без обзира и на мале пензије и живот какав ми имамо али немојте нас понижавати толико. Сад видите и ове картице пријатељства исто тако људи су насјели као и на ово. Све су то биле неке ја то кажем отворено преваре. И сада ја јуче слушам да је наш предсједник, хвала му што је он узео то у своје руке, тај превоз, да је он платио превознике да не би пензионери дошли у неку незгодну ситуацију - навела је Душанка Шпирић, пензионерка из Бањалуке.

Зоран Улетиловић из Удружења пензионера града Бањалука каже да су пензионери веома захвални свима који учествују и помажу да пензионер добије одређене бенефите, а поготово кад је у питању градски превоз на који су већ навикли.

Превозници данас нису хтјели пред наше камере, ваљда да се не би замјерили градоначелнику. Још јуче су нам потврдили да је новац из кабинета предсједника Републике Српске, већ уплаћен на њихове рачуне.

То је данас за Срну, потврдила и Слободанка Марчета из "Бочац турса" али и то да град није измирио обавезе превозницима за прошлу годину, и да су дуговања достигла износ од милион и по марака.

- Морам рећи да је ово још једна од превара Драшка Станивуковићша и кренуо је стварно од преваре до преваре. Прво је обећао пензионерима да ће добити до краја живота бесплатан превоз и онда су јуче аутопревозници морали доћи код предсједника Републике, господина Додика да се жале због неисплаћених дугова и то практично значи да је градоначелник само декларативно рекао аутопревозницима - ви се не сикирајте шаљите своје фактуре према граду, ми ћемо то плаћати. Јуче смо добили доказ да су та дуговања премашила и милион и по КМ и то значи да су почели да возе бесплатно да им град не измирује обавезе - навео је Љубо Нинковић предсјендик Скупштине града Бањалука.

Нинковић подсјећа и да је Скупштина града, прије неколико година, донијела одлуку о субвенцијама за превоз пензионерима.

- Али оно што је Драшко Станивуковић, као и све што је добро у граду Бања Луци, неће да каже да је скупштина града донијела одлуку он приписује себи - истиче Нинковић.

Док се Станивуковић хвали за све што ради, Влада Републике Српске не излази у јавност о сваком потезу. Само за превоз ученика, наставника и асистената у основним школама, али и за пет средњих школа у Бањалуци, Влада граду годишње издваја око милион и седамсто седамдесет хиљада КМ.