latinica  ћирилица
18/09/2024 |  19:14 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Додик и Лукић поново у сарајевској судници; Босанчић: Нико не може да оспори објављивање закона (ВИДЕО)

У наставку суђења предсједнику Републикe Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу, на приједлог одбране другооптуженог свједочио је Боран Босанчић, предсједник Управног одбора Службеног гласника и генерални секретар Народне скупштине.
Милорад Додик (Фото: x.com/MiloradDodik) -
Милорад Додик (Фото: x.com/MiloradDodik)

Босанчић је рекао да ОХР и Кристијан Шмит немају овлаштења да спријече објављивање закона усвојених у Народној скупштини и потписаних од предсједника Републике.

Тужилаштво терети Додика и Лукића за непоштовање одлука Кристијана Шмита. Предсједник Српске нагласио је да је процес пред Судом БиХ бесмислен и политички мотивисан.

У судници се данас чула истина која не прија многима. Нема оригинала Дејтонског мировног споразума нити овјерене копије, тиме и Анекса 10 из којег Шмит црпи право да интервенише у домаће законодавство, а тзв. бонски закључци који му наводно дају одрешијене руке никада нису објављени у било којим службеним новинама у БиХ.

Свједок Боран Босанчић био је јасан да ОХР и Шмит не могу да спријече објављивање закона у Службеног гласнику Српске иако су то покушали слањем мејлова. Није оставио ни најмању дилему да ли је испоштована уставна и законска процедура у вези са ступањем на снагу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ и Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске.

- Нико нема право да стопира процедуру објављивања закона у Службеног гласнику у супртоном то би представљао напад на уставни поредак. Ни ОХР и Кристијан Шмит не могу да нареде да се закони не објављују - рекао је Босанчић.

Током директног касније и унакрсног испитивања свједок је потврдио да Шмит није прошао званичну процедуру именовања за високог представника. Шмит није био усаглашени приједлог потписница Анекса 10, нити га је релевантном резолуцијом потврдио Савјет безбједности УН.

- Ниједне ни друге нема, а ми водимо процес, ово је озбиљно подаништво бошњачких судија и тужилаца, а и ових полтрона српских. Веома је јасно да високи представник да је, чак и да је легалан, а овај није легалан, већ изабран својом вољом, ни по Уставу БиХ и Републике Српске ни по законима ни по "бонским овлаштењима" нема право да се мијеша у законодавни поступак и то је данас јасно речено, он не може да намеће, не може ништа - истакао је Додик.

Лукић је рекао да је процес против предсједника Републике Српске и њега доказ да је руководство Српске спремно и сазрело да се заједно са окупљеним народом бори за очување и изградњу државе као никад досад у историји.

- Мислим да је то оно што највише боли оне који су покренули овај цијели процес. Резултат процеса на крају ће бити да Република Српска покаже да је спремна да у мирнодопским условима сачува своју територију и имовину на коју атакају - рекао је Лукић.

Током сведочења Босанчић је потврдио да Шмит није високи представник, да нема никакву улогу у правном поретку у БиХ и да су оптужени Милорад Додик и Милош Лукић, свако у оквиру својих надлежности, радили по Уставу и закону.

- Данас је генерални секретар Народне скупштине јасно потврдио да је у Народној скупштини испоштована процедура, да директор Службеног гласника нема право нити било ко има право да оно што донесе Народна скупштина обустави и да се не објави - рекао је Миљкан Пуцар, Лукићев адвокат.

На захтјев Додикове одбране, судија Сена Узуновић прихватила је да се на наредном рочишту као доказ изведе Извјештај Владе Српске од априла ове године који је упућен у УН.

- То је извјештај који се редовно годишње и полугодишње доставља СБ УН, гдје се констатује антидејтонско дјеловање у више наврата и гдје видимо да предсједник Републике Српске није радио на своју руку, већ само проводио политику и законитост коју је утврдила Народна скупштина Републике Српске и такви ставови су релевантни из разлога што је Српска једна од пет потписника Анекса 10 Дејтонског споразума - рекао је Горан Бубић, адвокат предсједника Републике Српске.

Правни савјетник одбране Предсједника Републике Српске Горан Петронијевић поновио је да ће се до краја поступка потвтдити да Кристијан Шмит није високи представник.

Наредно рочиште заказано је за 25. септембар, када ће свједочити Далибор Панић, генерални секретар Владе Републике Српске.