latinica  ћирилица
18/09/2024 |  17:00 | Аутор: СРНА

Форто: Усаглашено 97 одсто траженог, чекамо вијести из Брисела

Документ у вези са Планом раста за западни Балкан који је предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто послала Бриселу укључује све што је усаглашено, а ријеч је о 97 одсто онога што је тражено, рекао је данас министар комуникација и транспорта у Савјету министара Един Форто.
Един Форто - Фото: РТРС
Един ФортоФото: РТРС

- Надам се да ће Европска комисија прихватити тај план реформи и да ћемо кренути у формално потписивање уговора са Комисијом којим ћемо се ми обавезати на неке реформе, а они ће на бесповратна средства и повољне кредитне линије за пројекте које ми кандидујемо, а они одобре - рекао је Форто новинарима у Брчком.

Он је оцијенио да усаглашавање 111 од 113 тражених мјера није лош резултат.

- Нисмо усагласили двије мјере, јер нисмо прихватили захтјеве који су у вези са тим дошли из Републике Српске. Треба да се усредсредимо на оно што можемо да урадимо - рекао је Форто.

Он је оцијенио да Криштова јако добро ради дио посла у вези са европском агендом БиХ и Планом раста за западни Балкан, те да сада чекају вијести из Брисела.

Форто је назвао апсурдним оптужбе да "Тројка" слањем непотпуне агенде у Брисел погодује лидерима СНСД-а Милораду Додику и ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу, додајући да се овдје било какав компромис представља као нешто лоше.

- Подсјећам све оне који критикују компромис да је БиХ заснована на компромису који је њен темељ постојања - поручио је Форто.