latinica  ћирилица
18/09/2024 |  16:45 ⇒ 16:52 | Аутор: Агенције

Пикси о новом формату УЕФА такмичења

Драган Стојковић Пикси, селектор фудбалске репрезентације Србије, боравио је у Берлину.
Драган Стојковић Пикси (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Драган Стојковић Пикси (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Рафа Бенитез, Фабио Капело, Дејвид Мојес, Оле Гунар Солскјер, Мајкл О Нил, Пат Бонер, Франк Де Бур - само су нека од легендарних имена европског и свјетског фудбала која су као чланови Техничке комисије УЕФА на састанку са селекторима и директорима свих репрезентација у Берлину говорили о анализи протеклог Европског првенства.

- Добили смо исцрпан извјештај и видео-анализу најважнијих техничко-тактичких детаља који су обиљежили мечеве на завршном турниру у Њемачкој. Састанак је био врло конструктиван и свакако да је имало много тога да се чује и забиљежи. Чувени Ирац Паки Бонер говорио је о улози голмана у модерном фудбалу, колико је важно да читају игру и предвиђају ситуације. Мојес је причао о одбрани, Рафа Бенитез о везном реду, Мајкл О Нил о нападачима - преноси утиске Драган Стојковић који је заједно са Стеваном Стојановићем представљао Србију на састанку у Берлину.

Селектора Србије је посебно изненадио један статистички податак.

- Звучи просто невјероватно и необјашњиво, на читавом Европском првенству ниједан гол није постигнут из слободног ударца. Шалили смо се мало и поставили питање да ли су голмани били толико добри или су играчи у живом зиду превисоки. Наравно, одговор треба тражити на другој страни, јер је ријеч о врло захтјевном техничком елементу и брине податак да је све мање играча који су специјалисти за голове из слободних удараца - каже Пикси.

Било је ријечи и о промјени формата у УЕФА такмичењима.

- Мени се допада нови формат Лиге шампиона. Имате већи број мечева против атрактивних ривала и више могућности да дођете до жељеног резултата. Јасно је да ће велики опет водити главну ријеч, али ни мали нису без шанси. Са три побједе могу да се надају прољећу у Европи. И овим путем пожелио бих нашим представницима Црвеној звезди и ТСЦ много успјеха на међународној сцени - рекао је Пикси.

Одмах по повратку из Берлина, Стојковића је затекла вијест о смрти легендарног италијанског фудбалера Салватореа Скилаћија.

- Много ми је жао. Знамо се из Јапана гдје је такође оставио дубок траг. Сјајан лик и страшан нападач. Одмах ми је у глави Свјетско првенство у Италији 1990, Тото улази са клупе и рјешава утакмице, носи Италију до полуфинала. Био је најбољи стријелац турнира. Тај поглед, та убитачност. У очима му се видјело колико је спреман да сваку шансу претвори у гол. Знам да је у посљедње вријеме имао здравствених проблема, али нисам вјеровао да је толико лоше. Памтићемо га као играча који је обиљежио једну еру италијанског фудбала и прирастао за срца навијача широм Апенина - истакао је Пикси.