latinica  ћирилица
18/09/2024 |  16:17 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Повишен ниво радијације због пожара близу Чернобиља

Норвешка је саопштила да је измјерен повишен ниво радиоактивног цезијума у близини арктичке границе са Русијом, што је вјероватно посљедица шумског пожара у близини Чернобиља у Украјини.
Шумски пожар код Чернобиља (Фото: EPA-EFE/YAROSLAV YEMELIANENKO) -
Шумски пожар код Чернобиља (Фото: EPA-EFE/YAROSLAV YEMELIANENKO)

Норвешка управа за радијациону и нуклеарну безбједност /ДСА/ саопштила је да је измјерила "веома ниске" нивое радиоактивног цезијума у Сванховду и Виксјоефјелу, близу арктичке границе са Русијом.

Власти су откриле повишене нивое радијације у периоду од 5. до 16. септембра, али ти нивои нису представљали ризик за људе или животну средину, додаје се у саопштењу.

- ДСА увијек проналази цезијум на свим станицама са ваздушним филтерима у Норвешкој, а то често долази од узбуркане прашине од старих падавина послије несреће у Чернобиљу. Овог пута то је највјероватније изазвао шумски пожар око Чернобиља - објавила је ова служба.

Финска управа за радијацију и нуклеарну индустрију такође је саопштила да су нешто виши нивои цезијума измјерени на свих осам њених сабирних станица.

Највиши уочени резултат је 11 микробекерела по метру кубном, док су нормална очитавања на станицама мања од једног микробекерела по метру кубном, наводи се у саопштењу, али и додаје да су та очитавања и даље веома мала.

У њему се наводи да просјечна радијација у обичној кући у Финској износи 90 бекерела по метру кубном.

Реактор број четири нуклеарне електране у Чернобиљу, у тадашњем Совјетском Савезу измакао је контроли, експлодирао и изазвао пожар 26. априла 1986. године. Тада је велика количина радијације емитована у атмосферу.