latinica  ћирилица
18/09/2024 |  16:03 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Голићева на форуму у Санкт Петербургу којем присуствује Путин: Трпимо притиске и санкције, али се одупиремо захваљујући пријатељима (ВИДЕО)

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић рекла је, у обраћању на Евроазијском форуму жена у Санкт Петербургу, да Република Српска трпи велике притиске и санкције моћних, прије свих САД-а и других западних земаља, али се одупире томе захваљући пријатељима као што је Русија. На Форуму се обратио и предсједник Русије Владимир Путин.
Сребренка Голић у Санк Петербургу - Фото: Screenshot
Сребренка Голић у Санк ПетербургуФото: Screenshot

Голићева је на почетку обраћања захвалила предсједници Савјета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Валентине Матвијенко на чији позив учествује на Форуму.

Голићева је истакла да је велика част учешће на овом скупу који је постао глобално окупљање жена које су доносиоци важних одлука у својим земљама.

- У ова међународно јако тешка времена, сарадња, помирење и мир су ријечи које нам значе више него икад. Жене су те које могу бити одлучујући фактор у доношењу одлука будућности. Овај скуп, са пажљиво одабраним темама глобланих изазова, захваљујући инцијативи Валентине Матвијенко и предсједника Русије Владимира Путина, већ четврту годину требало би да да важне одоговоре. Моја порука је - слушајте сугестије жена, прије ћете доћи до бољих и квалитетнијих рјешења - поручила је она.

Голићева је нагласила да жене у Републици Српској заузимају важну улогу.

- Српски члан Предсједништва БиХ је Жељка Цвијановић, у Влади Републике Српске су четри жене министра, на изборним листама мора бити 40 одсто жена. И сама сам била и министар у Влади гдје је био више министара жена - навела је она.

Она је рекла да долази из Републике Српске, мале земље, али велике у њеном срцу, "гдје добро знамо шта је рат и ратна пошаст".

- Такође, јако добро осјетимо шта у данашње вријеме значи сила јачег. Трпимо велике притиске и санкције моћних, прије свих САД-а и других западних земаља, али се, с друге стране, одупиремо и преживљавамо захваљући пријатељима. Лично сам, као и готово сво руководство Републике Српске, под америчким санкцијама. Одузета су ми основна људска права као што је право на рад и зарађења примања - истакла је Голићева.

Она је рекла да долази вријеме нове глобалне сарадње и да је "важно да знамо шта су то изазови будућности и ко су нам прави пријатељи".

- Захваљујући званичницима Републике Српске, БиХ није увела санкције Русији. Санкције према Русији нећемо никада ни увести - поручила је Голићева.

Она је навела да Евроазијски форуму жена обухвата пет пажљиво одабраних области и има више од 100 панела.

- Велики дио Форума требало би да заузме и прича о новом глобалном поретку. Републици Српској је свакако занимљива идеја о БРИКС-у и захваљујући предсједнику Путину наши спортисти учествују на играма ове асоцијације те смо позивани на поједине форуме - рекла је Голићева.

Она је нагласила да је велико задовољство учестовати на овако важном догађају.

- Матвијенко, хвала Вам на позиву и прилици да могу представљати и говорити о проблемима које има тако мала земља као што је Република Српска. Примите велике поздраве од свих грађана Републике Српске. Живјела Република Српска, живјела Русија - поручила је Голићева.

Голићева се на маргинама Форума сусрела са портпаролком Министрства спољних послова Русије Маријом Захаровом.