latinica  ћирилица
18/09/2024 |  14:45 ⇒ 14:52 | Аутор: sputniknews.com

У Стразбуру потписана Уредба о укидању виза за носиоце српских пасоша на Космету

Уредба о укидању виза за носиоце српских пасоша са АП Косова и Метохије, које издаје Координациона управа Србије, потписана је данас у Стразбуру.
Европски парламент у Стразбуру (Фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ) -
Европски парламент у Стразбуру (Фото: EPA-EFE/TERESA SUAREZ)

Уредбу су потписали предсједница Европског парламента Роберта Мецола и министар за европска питања Мађарске Јанош Бока, као представник земље која предсједава Савјетом ЕУ.

Потписивању уредбе ЕП и Савета ЕУ о измјенама и допунама Уредбе у погледу носилаца српских пасоша које издаје Координациона управа Србије присуствовали су и предсједавајући Одбора ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове Хавијер Сарсалехос и посланик ЕП Матјаж Немец, који је у претходном сазиву ЕП био извјестилац за укидање ових виза.

Како је раније за Тањуг објаснио Немец, пошто одлуку потпишу Савет ЕУ и Европски парламент, она ће бити објављена у Службеном листу ЕУ послије чега ће моћи да почне њена примјена.

Савјет ЕУ је 22. јула ове године донио одлуку о укидању виза за носиоце српских пасоша са АП КиМ, које издаје Координациона управа Србије, чиме је завршен законодавни процес о овом питању у ЕУ, а Европски парламент је 23. априла, на приједлог Немеца, изгласао визну либерализацију за носиоце српских пасоша са АП КиМ.

Срби са КиМ који посједују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, били су једини којима је и даље била потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара ове године.