latinica  ћирилица
18/09/2024 |  14:45 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

Додик: Хтјели су да ме осуде прије избора, па да опозиција има простора

Предсједник СНСД Милорад Додик рекао је да је намјера страног фактора била да га Суд БиХ осуди прије избора, па да опозиција добије простора и дјелује док је он на суду.
Милорад Додик - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Немам потребе да се браним, одбрањен сам чињеницом да народ у Српској даје подршку Милораду Додику на изборима. Они су хтјели да ме осуде прије ових избора, па имаће простора опозиција да дјелује јер сам ја на суду. Све се окренуло против. Рећи ћу пошто је вријеме изборне кампање, добићемо 70 одсто општина и градова. Са коалиционим партнерима и више. Како ћете против те воље? Како мислите да идете против народне воље? Није прекршен закон. Ако их је ико прекршио, прекршило их је лице које се зове Кристијан Шмит. Ако је неко прекршио Устав, прекршило га је Тужилаштво БиХ - рекао је Додик, који је и предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске је истакао да у овом процесу једино он и Милош Лукић немају проблем, једино га имају тужилаштво и суд.

- Из ове фарсе се не излази се тако што ће Додик нешто рећи, него шта ће они рећи. А они очигледно имају озбиљан проблем. Није то само политички, него и правни проблем. Нећу да звучи као пријетња, али не знам како могу да ходају ови који крше закон. Ја не кршим закон, они га крше. Каква је њихова савјест, кога имате у тужилаштву и какви су то тужиоци који су након годину дана свјесни да од овога нема ништа и опет настављају фарсу - рекао је Додик.

Он је поручио да се на суђењу константно даје значај институцијама на заједничком нивоу, а да тај заједнички ниво није ништа.

- Заједнички ниво није ништа. Он је конзумент оних могућности које му дају два ентитета. Они то покушавају да сакрију. Причају како су централних органи су на нивоу БиХ, а да остали морају да поштују ту хијерархију. Извор права су ентитети, никакав заједнички ниво. Поготово то нису високи представници, чак ни они легитимни, а камоли овај лажни - рекао је Додик.

Он је поручио да тужилац треба да брани интерес свога народа, а не да брани туже интересе.