latinica  ћирилица
18/09/2024 |  14:26 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

"И данас констатовано да Шмит није високи представник, Додик и Лукић поштовали закон" (ВИДЕО)

И на данашњем рочишту је констатовано да Кристијан Шмит није високи представник, рекао је бранилац предсједника Српске адвокат Горан Бубић.
Горан Бубић - Фото: РТРС
Горан БубићФото: РТРС

- И из данашњег исказа свједока генералног секретара Народне скупштине Српске Борана Босанчића смо видјели да у правном поретку де јеру високи представник нема никаву одлуку - навео је Бубић.

Истакао је да Шмит није легитиман, што је потврдио и свједок.

- Шмит је "доносио" законе, али једна стран се успротивила. Шмитово дјеловање је антидејтонско и то је Народна скупштина Републике Српске констатовала - навео је Бубић.

Истакао је "одлуке" Шмита не могу имати правне посљедице.

Додао је да је предсједник Српске спроводио законе и Уставн Српске и да је то једино релевантно.

Миљкан Пуцар, адвокат в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, рекао је да је Босанчић потврдио да су се и Додик и Лукић понашали у складу са законом.

- Одбрана од првог момента тврди јесте да се оптужени радили у складу са Законом. Нема нико право да оно што донесе НСРС да се не објави - рекао је Миљкан Пуцар.

Каже да ако "желите да имате правну државу, онда нешто мора да буде објављено у Службеном гласнику".

- Тако је у цијелој Европи, Њемачкој, Аустрији, Француској. Свједок је потврдио да мејлови не могу да буду у правном промету. Они су информације а не нешто обавезујуће - навео је Пуцар.

Истиче да је судија тражила да канцеларија ОХР-а достави документе.

- Нигдје у анексу 10 не постоји улога високог представника или канцлеарије ОХР-а да се утиче на парламенте у БиХ или НСРС - навео је Пуцар.

Горан Петронијевић, адвокат предсједника Републике Српске, рекао је да се и на данашњем рочишту могло видјети да се све тврдње Тужилаштва БиХ наведене у оптужном акту топе врло брзо.

- Како који свједок и како се који доказ одбране изводи, сви објективни са стране могу видјети, а надам се и Суд, да су те оптужбе апсолутно произвољне и производ погрешног политичког корака и злоупотребе правосуђа - и Тужилаштва и Суда - рекао је Петронијевић.

Он је подсјетио на прве иступе оптужених Додика и Лукића, а и одбране када су устврдили да ће се до краја поступка видјети да Кристијан Шмит није високи представник.