latinica  ћирилица
18/09/2024 |  13:33 ⇒ 15:38 | Аутор: Агенције

Земље ЕУ повећале увоз руског гаса

Средином љета земље ЕУ повећале су увоз руског гаса један и по пута у односу на годину раније - на 665,4 милиона евра, наводи Евростат.
Гас (Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr) -
Гас (Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr)

Ради се о највећој куповини руског гаса од фебруара прошле године, када је увоз износио нешто више од милијарду евра.

Главни купац је Италија, која је упеторостручила увоз руског гаса у односу на прошлогодишњи јул, чиме су количине достигле највећи ниво од марта ове године и укупну цијену од 214 милиона евра.

Мађарска и Словачка су током ове године повећале увоз руског "магистралног гаса" за 21 одсто - на 164,2 милиона, дносно 115,8 милиона евра.

Истовремено, Грчка је смањила увоз за шест одсто – на 162,1 милион евра, Бугарска за 9,5 одсто, а Чешка за половину.

У седам мјесеци ове године ЕУ је купила гас од Русије у вриједности од 3,95 милијарди евра, што је 24 одсто мање него у истом периоду прошле године.

Истовремено, ЕУ је смањила куповину и од осталих добављача за 45 одсто, на 17,3 милијарде евра.

Као резултат тога, руски удио у европском увозу гаса из цјевовода повећан је на готово 19 одсто са 14 одсто годину дана раније.

Разлози су видљиви - њемачка индустрија суочава се са озбиљним ризицима деиндустријализације због високих трошкова енергије и смањене потражње за технологијом.

Удружење Савез њемачке индустрије упозорава да су посебно погођени средњи предузетници, чији се пословни модели урушавају усљед растућих изазова.

Највећи проблеми са којима се суочава њемачка индустрија укључују високу цијену енергије, мањак радне снаге, недостатак инвестиција те сложене регулаторне оквире и високе порезе, што угрожава отприлике петину националне производње.