latinica  ћирилица
18/09/2024 |  12:10 ⇒ 14:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Европол разоткрио криминалну платформу "Ghost", ухапшена 51 особа

Европол и Евроџаст заједно су разоткрили шифровану комуникациону платформу познату као "Ghost" која се користила за криминалне активности и током истраге ухапсила 51 осумњиченог, саопштила је данас та обавјештајна агенција ЕУ.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

У Аустралији је ухапшено 38 особа, у Ирској 11, једна у Канади и једна у Италији и то припадник италијанске мафијашке групе Сакра Корона Унита.

Европол и Евроџаст разоткрили су платформу заједно са органима за спровођење закона и правосудним органима из цијелог свијета.

Како је Европол саопштио, сервери су пронађени у Француској и на Исланду, власници компаније су се налазили у Аустралији, а финансијска имовина у САД.

Поред тога, спријечен је низ претњи по живот, а у Аустралији је демонтирана лабораторија за дрогу, заједно са оружјем, дрогом и више од милион евра у готовини заплијењеним широм свијета.

Очекују се даља хапшења како истрага буде напредовала.

"Гхост" је коришћен као средство за спровођење широког спектра криминалних активности, укључујући трговину дрогом, прање новца, примјере екстремног насиља и друге облике озбиљног и организованог криминала.

Наводни администратор апликације, Јаи Је Ион Јунг (32) појавио се данас на суду у Сиднеју под оптужбом да подржава криминалну организацију и користи имовину стечену криминалом, преноси АП.

Јунг се није изјашњавао нити тражио да буде пуштен уз кауцију. Он ће остати у притвору све док се његов случај не врати на суд у новембру.

Аустралијска полиција ухапсила је 38 осумњичених у рацијама широм четири државе посљедњих дана, док су агенције за спровођење закона такође извршиле хапшења у Канади, Шведској, Ирској и Италији, рекао је замјеник комесара аустралијске федералне полиције Ијан Макартни.

- Тврдимо да су стотине криминалаца, укључујуц́и италијански, блискоисточни и корејски организовани криминал користили 'Гхост' у Аустралији и иностранству да увозе недозвољене дроге и наређују убиства", рекао је Макартни новинарима.

Полиција наводи да је Јунг развио апликацију посебно за криминалну употребу 2017. године.

Макартни је додао да је наводни администратор, који је ухапшен у уторак, живео у кући својих родитеља у Сиднеју и да није имао полицијски досије.

"Гхост" је постао популаран међу криминалним организацијама због својих безбедносних карактеристика, наводи АП.

Корисници су могли да купе алат без декларисања личних података. Понуђена је била опција слања поруке која је била прац́ена одређеним кодом који би резултирао самоуништењем свих порука на телефону.

То је омогућило криминалним мрежама да безбједно комуницирају, избјегну откривање, сузбијају форензичке мјере и координирају своје илегалне операције преко граница, објашњава америчка агенција.