latinica  ћирилица
18/09/2024 |  12:02 ⇒ 12:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Најмање седам особа погинуло у пожарима у Португалу, помоћ шаљу и Шпанија и Мароко (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање седам особа је погинуло у пожарима у областима Авеиро и Висеу у Португалу, а помоћ ће послати и Шпанија и Мароко, саопштила је управа цивилне заштите.
Пожар у Португалу (Фото: EPA-EFE/ESTELA SILVA) -
Пожар у Португалу (Фото: EPA-EFE/ESTELA SILVA)

Власти су мобилисале више од 5.000 ватрогасаца, а десетине кућа и више хиљада хектара шуме је уништено, преноси Ројтерс.

Политичар Дуарте Коста рекао је у уторак увече да ће специјализовани тим за хитне случајеве од 230 шпанских војника бити распоређен у централном округу Висеу, гдје букте пожари.

Мароко шаље до четири канадера која би данас требало да стигну у Португал, рекао је Коста.

Шпанија, Италија и Француска већ су послале по два канадера након што је португалска влада у понедјељак затражила помоћ у оквиру механизма цивилне заштите ЕУ.

- Ми смо у стресној ситуацији, на граници наших могућности и зато тражимо помоћ од европског механизма, Шпаније и Марока - рекао је Коста.

Премијер Португала Луис Монтенегро рекао је да цће владин тим координирати пружање "најхитније подршке" онима који су изгубили своје домове и средства за живот.

Португалска национална гарда навела је у саопштењу да је од суботе ухапсила седам особа осумњичених за подметање пожара у окрузима Леирија, Кастело Бранко, Порто и Брага.