latinica  ћирилица
18/09/2024 |  11:46 ⇒ 11:49 | Аутор: РТС

Вучић: Државни органи да се ангажују како би Трифуновић био пуштен на слободу

Предсједник Србије Александар Вучић затражио је од хрватских власти да што прије пусте на слободу глумца Сергеја Трифуновића, а од освих државних органа у Републици Србији, посебно од Министарства спољних послова, да се максимално ангажују и учине све како би он био ослобођен и враћен у Србију.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић)

Вучић је у видео-обраћању на свом Инстаграм налогу навео да је Трифуновић јуче приведен, ухапшен и далеко од граничног прелаза одведен, а да нико није разумио зашто.

- Човјек који је мој политички противник, оснивач Покрета слободних грађана, али и је грађанин Србије, држављанин наше земље, ухапшен да нико није довољно разумио или добро разумио због чега. Прије свега захтијевам од представника власти у Србији да свим дипломатским каналима покушају да се изборе за правду и да се изборе за слободу Сергеја Трифуновића - поручио је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Истакао је да је прије неколико дана вођена хајка против Србије због тога што је на граничном прелазу десетак минута задржана једна естрадна умјетница из Хрватске.

- Прије неколико дана видјели смо општу хајку против државе Србије, организовану споља, изнутра, само зато што је једна естрадна умјетница из Хрватске (Северина Вучковић) задржана више десетина минута на граничном прелазу. Није притварана, није хапшена, није малтретирана. Исти ти, изнутра и споља, ћутали су када је адвокат (Немања) Берић из Београда био утамничен на 15 дана, само због некакве пјесме објављене на његовом личном Фејсбук профилу - навео је Вучић у обраћању на свом Инстаграм налогу.

"Утамничење Срба не води стварању бољих односа"

Вучић је апеловао на хрватске власти да разимју да утамничење Срба не води стварању бољих односа. "Не желим да изговорам тешке речи и квалификације, које су они због неколико десетина минута задржавања говорили о Србији, већ само молим и захтевам од њих да се понашају рационално и да Сергеја Трифуновића што прије пусте на слободу - поручио је Вучић.

Српски глумац Сергеј Трифуновић ухапшен је у уторак ноћу на граничном прелазу Бајаково, при преласку из Србије у Хрватску, пренијели су хрватски медији.

То је потврдила Полицијска управа сплитско-далматинска, уз тврдњу се да је приведен због објаве "непримјереног садржаја".