latinica  ћирилица
18/09/2024 |  11:33 ⇒ 13:38 | Аутор: Агенције

Поплаве у централној Европи однијеле 21 живот; Водени талас иде Дунавом - Пољска и Мађарска у трци с временом (ВИДЕО)

Волонтери и спасиоци осигуравају обале ријека пољског историјског града Вроцлава док становници других мјеста централне Европе збрајају трошкове поплава, које су опустошиле читаве регије и однијеле најмање 21 живот.
Поплаве у Европи (Фото: EPA-EFE/MICHAL MEISSNER POLAND OUT) -
Поплаве у Европи (Фото: EPA-EFE/MICHAL MEISSNER POLAND OUT)

Разорне поплаве похарале су подручја од Румуније до Пољске. Иако су се воде повукле у многим подручјима, друга мјеста страхују да ће се ријеке пробити и до њихових обала.

Чешко-пољска погранична подручја међу најтеже су погођенима од викенда, док су набујале ријеке пуне отпадака пустошиле историјске градове, рушиле мостове и уништавале куће.

Истовремено, голем водени талас који иде Дунавом стигао је у Словачку, а за њега се припремају и у Мађарској, посебно у Будимпешти, гдје је већ на терену и војска.

Волонтери и дежурне службе радили су цијелу ноћ како би утврдили пољски град Вроцлав против надолазећих поплавних вода, док је Мађарска отворила брану, а премијер је упозорио да се приближава "пресудан период", преносе свјетске и регионалне агенције.

- Заиста су страшни призори у узводним земљама, то је резултат великог циклона, огромних количина падавина које су пале највише према сливу Сјеверног мора и зато видимо да су Одра, Лаба, Висла и Влтава изразито угрозиле Чешку, Пољску и Њемачку. Али велике количине пале су и на Аустрију, Словачку, Мађарску, па ће велик дио водног таласа доћи и у Хрватску - казао је за РТЛ генерални директор Хрватских вода Зоран Ђуроковић.

Врх воденог таласа је у Братислави, односно 450 км воденог тока ријеке Дунав до Хрватске.

- Треба тих седам дана да до сриједе и уђе у улазни профил у Хрватску, тако да имамо времена за припреме. Али неколико дана више стотина дјелатника ради на терену од контроле, затварања пропуста чепова, пуњена врећа како би спремно дочекали водни талас - казао је.

Истакнуо је да у Хрватској имају небрањена подручја, а Зелени оток биће први на удару.

- Тек иза њега је насип и ти људи су на неки начин научили живјети с Дунавом и они су подигли ствари на више дијелове катова викендица. Послали смо и нешто врећа, пијеска да си олакшају ситуацију. Тако ћемо направити и у Аљмашу, али се морамо концентрирати на наше насипе, мора издржати главни насип у Барањи - бит ће огромно оптерећење на дунавске и дравске насипе на више од 50 км и ту морамо нашу концентрацију задржати и проводити даноноћне мјере обране од поплаве. Као што је било и лани када смо у коловозу имали готово три рекордна таласа Миуре, Драве и Саве и када увијек долази до подвира и процјеђивања. Хрватске воде су уз помоћ ватрогасаца успјешно све санирали и провели водне валове кроз Хрватске - објаснио је.

Додао је да су непрекидно у контакту с владом.

- Струка је измјерила све квоте угроза, додатно смо подигли мјере обране од поплаве на досегнуте вриједности из 2013. године тако да бранимо додатних 20-ак цм више. Увијек морамо бити на страни сигурности - рекао је.

Хрватска амбасада у Будимпешти послала је упозорење хрватским грађанима који путују у Мађарску и навела да је приправност за заштиту од поплаве подигнута на највиши, трећи ниво.

У градовима Вишеграду и Сентандреји, сјеверно од Будимпеште, власти су поставиле мобилне бране како би ограничиле поплаве из Дунава. Будимпешта се припрема за рекордне нивое водостаја те је затворила Маргитин оток, одмаралиште с хотелима и ресторанима.

У Словачкој је министар околине Томас Тараба рекао да је водостај Дунава током ноћи досегнуо близу 10 метара и да ниво воде неће тако лако опасти. Додао је да се штета узрокована поплавама широм земље процјењује на око 20 милиона евра.

Родитељи и дјеца пуне вреће пијеском.

Трећи највећи пољски град Вроцлав припрема се за врхунац водостаја на ријекама Одри и Бистрици.

У сјеверном предграђу 44-годишњи ИТ програмер Michal Nakiewicz један је од десетина волонтера који тимовима за ванредне ситуације помажу наслагати вреће с пијеском на обалама Бистрице.

- Видио сам и родитеље и дјецу како помажу пунити пијесак. Видио сам чак и 5-годишњаке и 6-годишњаке, тако да је то био прави тим. Мислим да нема довољно особља у службама за помоћ, тако да је сваки пар руку од помоћи - рекао је Nakiewicz.

Градски зоолошки врт позвао је добровољце да помогну у пуњењу врећа пијеском како би заштитили животињске настамбе, а запосленици и волонтери почели су премјештати неке од 450.000 књига из архива главне градске цркве на више спратове зграде Надбискупијског архива.

Пољска министрица фондова и регионалног развоја Катарзyна Пелцзyнска-Налецз рекла је да ће 390 милиона евра из средстава Европске уније за Пољску бити преусмјерено на обнову, док ће додатних 800 милиона евра бити потенцијално додијељено за изградњу насипа, резервоара и брана, преноси Индеx.