latinica  ћирилица
18/09/2024 |  11:03 | Аутор: Глас Српске

Процес против Дудаковића траје дуже од пет година: Судска фарса без краја

У правосуђу БиХ постоји селективна правда, али и двоструки аршини када је у питању вођење судских поступака, а један од најочигледнијих примјера је онај који се више од пет година, тачније 66 мјесеци води против команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића због ратних злочина на подручју Крајине у септембру и октобру 1995. године, рекао је за Глас Српске вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.
Атиф Дудаковић - Фото: СРНА
Атиф ДудаковићФото: СРНА

Нуждић подсјећа да је суђење Дудаковићу и групи од 16 бивших припадника тог корпуса почело још априла 2019. године, али да се рочишта често одгађају из разних разлога и процес одуговлачи како не би био осуђен за злочине над Србима, претварајући овај судски процес у фарсу без краја.

- Суђење је претворено у фарсу. Могло би се слободно рећи и у циркус, на што надлежни из Центра константно упозоравају, јер правда већ скоро три деценије чека да буде задовољена. Овај судски процес читаво ово вријеме прате многобројне контроверзе, јер се унедоглед одгађа иако постоји правило да се рочишта морају редовно заказивати.. То се, нажалост, не дешава, није пракса - истакао је Нуждић.

Наводи да ово није једини такав случај, те да се иста негативна судска пракса примјењује и у случају "Добровољачка", али и "Ђуро Матузовић", "Чемерно", "Јошаница"...

- Када су у питању српске жртве, ово је постао један образац понашања правосудних органа на нивоу БиХ. Као да се чека да природа учини своје, јер од биологије нису имуни ни извршиоци злочина. Због тога ће вјероватно многи од поменутих злочина на крају остати без судског епилога. То је, наравно, трауматично за породице жртава. Али они, као и ми, не смијемо одустати од тражења правде. Један од начина је да се све задокументује и сачува од заборава. Управо због тога је наш Центар започео са највећим пројектом до сада, израдом Атласа злочина над Србима - поручио је Нуждић.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да одуговлачење суђења команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и другима за масовне злочине над српским народом, као и изостанак процесуирања злочина над Србима на бројним другим стратиштима, потврђују да је Суд БиХ политички и у функцији бошњачке политике. Подсјећа да су муслиманске снаге у злочиначким акцијама "Маестрал" и "Сана 95" протјерале српски народ са његових вјековних огњишта, а оне који су остали погубиле или заробиле.

Према ријечима Линте, неприхватљиво је да нико не одговара за српске жртве на подручју општина Босански Петровац, Босанска Крупа, Кључ и Сански Мост јер постоји видео-материјал, изјаве свједока, записи и многи други докази који јасно говоре о масовним и планским злочинима Петог корпуса такозване Армије БиХ под командом Атифа Дудаковића.

Оптужница

Тужилаштво Атифа Дудаковића и друге терети за планско учествовање у удруженом злочиначком подухвату ради прогона Срба у општинама Босански Петровац, Босанска Крупа, Кључ и Сански Мост у другој половини 1995. године. Оптужницом се терете за убиства више од 300 Срба, од којих су већина цивили, углавном старијег доба, те уништавање 38 цркава и других вјерских објеката.