latinica  ћирилица
18/09/2024 |  10:59 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

У Градишци отворена изложба умјетничких слика

У галерији Завичајног музеја у Градишци отворена је изложба умјетничких слика под називом "Прошлост градишке архитектуре", аутора Бојана Вујчића.
Градишка, изложба - Фото: РТРС
Градишка, изложбаФото: РТРС

Изложба обухвата двадесетак умјетничких дјела академских сликара из Градишке и околине, на којима је представљен већи број градишких грађевина, које су грађене крајем 19. и почетком 20. вијека.

Већина од 22 дјела на изложби настала су током рада Атељеа "Др Борислав Шокчевић".

Међу учесницима атељеа и академски сликар Ђорђе Касагић који је на платну овјековјечио "кућу Цвијића".

- Имали смо избор грађевина, кућа, које би неко од нас требало да слика, изабрао сам њу јер је остала неизабрана из понуде, а она ме привукла визуелно - навео је Касагић.

На сликама је представљен већи број градишких грађевина, које су грађене крајем 19. и почетком 20. вијека.

Изложбу прати и каталог.

У најави је још једна изложба кроз коју ће бити представљене и друге грађевине значајне за историју овог града.

- Изложба "Прошлост градишке архитектуре" обухвата грађевине које су обиљежиле један период живота у Градишци а које више нису тренутно у Градишци које су порушене нажалост и један дио зграда које смо успјели сачувати као што је зграда Црквено-школске општине односно Стара Гимназија, као и старе зграде Цвијића, Тодића, Калафатића кућа и кућа Лазара Кесића и то су куће значајних Српских грађанских породица - додао је Бојан Вујчић, аутор каталога.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је изложба понос и печат једног времена.

- Ми се поносимо са тим објектима, тако ће се сигурно и за 100 или 200 година неко поносити са овим грађаевинама које морамо да сачувамо а и ове које ми градимо сигурно ће бити понос и печат једног времена, једног живота и једног временског историјског и животног раздобља - навео је Аџић.

Намјера аутора је да постојећу поставку допуни умјетничким сликама куће Брабец у Горњим Подградцима, хотела "Кајзер", Медресе и куће данашње Музичке школе које плијене својом љепотом и историјском улогом.