latinica  ћирилица
18/09/2024 |  10:09 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Обиљежено 29 година од одбране западних граница Српске; Велика побједа српског народа (ФОТО/ВИДЕО)

У Новом Граду, Козарској Дубици и Костајници обиљежено је 29 година од одбране западних граница Српске од хрватске агресије.
Обиљежавање, Козарска Дубица - Фото: РТРС
Обиљежавање, Козарска ДубицаФото: РТРС

Код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Новом Граду положени су вијенци.

Обиљежавање у Новом Граду (Фото: РТРС)

Обиљежавање у Новом Граду (Фото: РТРС)

Служен је помен страдалима код спомен-обиљежја цивилним жртвама у насељу Туњица.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић рекао је да је Хрватска војска 18. септембра 1995. године извршила агресију на Републику Српску.

- Регуларна хрватска војска напала је општине Нови Град, Костајница и Козарска Дубица. Српски народ и Војска Републике Српске били су одлучни да одбране своја огњишта и западне границе Републике Српске - нагласио је Гачић.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да су септембарски дани вријеме туге и подсјећања на страдале, али и поноса због велике побједе српског народа и Војске Републике Српске.

Обиљежавање, Козарска Дубица (фото: РТРС )

У порти Спомен-храма Свете Петке у Козарској Дубици служен је помен за погинуле борце и убијене цивиле.

Обиљежавање у Козарској Дубици (Фото: РТРС)

Обиљежавање у Козарској Дубици (Фото: РТРС)

Код Спомен-крста положени су вијенци и цвијеће.

Обиљежавање у Козарској Дубици (Фото: РТРС)

Одбрана западнокрајишких општина била је једна од одсудних битака за Републику Српску, изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић у Костајници, гдје је обиљежено 29 година од одбране западних граница Српске од хрватске агресије.

Министар Егић у Костајници (Фото: СРНА)

Егић је подсјетио да је на данашњи дан 1995. године почела агресија Хрватске војске са најелитнијим јединицама, првом и другом гардијском бригадом, са намјером да заузму западнокрајишке општине и направе нови фронт како би дошли до Врбаса, а затим протјерали становништво према Дрини.

У Костајници је данас служен парастосом погинулима, а вијенце су положили министар Егић, начелник општине Никола Јањетовић, предсједник Скупштине општине Милош Штековић и делегација Борачке организације.

Јањетовић је рекао да је одата почаст људима који су најзаслужнији што многе генерације послије њих Костајницу могу назвати својим родним мјестом и својим завичајем.

Регуларна хрватска војска је 18. септембра 1995. године извршила агресију на Републику Српску и БиХ тако што је након вишечасовне артиљеријске припреме прешла ријеку Уну у Новом Граду и Козарској Дубици, док је у Костајници заустављена уз велике губитке.

Са подручја ове локалне заједнице страдало је пет цивила, док губитака у војним редовима није било. Град је разорен, а штета је процијењена на 40 милиона КМ.

Костајницу је бранила борбена група Баљ коју су тада чинили борци из Костајнице, Приједора, Новог Града, Козарске Дубице и хаубичке батерије из Бањалуке.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије уврштена је у догађаје значајне за одбрану Републике Српске и одлуком Владе сврстана је међу најзначајније датуме новије истор

У овој агресији Хрватске погинуо је 51 припадник Војске Републике Српске и 56 цивила, а рањено укупно 101 лице.

За почињене злочине још нико није одговарао, а причињена материјална штета износила је 627 милиона КМ.