latinica  ћирилица
18/09/2024 |  09:07 ⇒ 09:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Ваздушни такси у Дубаију почетком 2026. године

Ваздушни таксији у Дубаију почеће да саобраћају до првог квартала 2026. године, рекао је за РИА Новости Калед Ал Авади, директор одељења за технологију саобраћаја у Управи за транспорт и путеве Дубаија.
Дубаи (Фото: EPA-EFE/ALI HAIDER) -
Дубаи (Фото: EPA-EFE/ALI HAIDER)

- Имамо план да покренемо услугу авио-таксија до првог квартала 2026. године. Тренутно радимо на тестирању и сертификацији самог возила са нашим партнерима из америчке компаније Џоби авиејшен (Jobi Aviation). Почињемо и фазу пројектовања станица са Скајпортом (Скипорт), британском компанијом која ће развити хелидроме - казао је он.

Према његовим речима, у Дубаију се планира изградња четири вертикална аеродрома за такси возила,
од којих ће два бити лансирана почетком 2026. године.

- Радимо са нашим партнерима на томе да ова услуга буде што приступачнија и верујемо да ће бити много јефтинија од коришћења конвенционалних хеликоптера - напомиње саговорник руске агенције и напомиње да ће цијена ове услуге бити јефтинија или приближно иста као цијена најма лимузине.

Електрични ваздушни таксији ће такође бити сто пута тиши од конвенционалних хеликоптера, додао је.

Што се тиче такси аутомобила без возача, који се развијају заједно са Џенерал моторсом, они ће у Дубаију почети да саобраћају већ 2025. године, а тренутно се тестирају.

- Планирано је да до 2035. године сви таксији у Дубаију буду електрични, а до 2050. цијели возни парк ће се састојати само од електричних аутобуса - ​​закључио је Ал Авади.