latinica  ћирилица
18/09/2024 |  08:23 ⇒ 08:59 | Аутор: РТРС

Илић: Суђење Додику - правна и политичка агонија која траје већ годину дана (ВИДЕО)

Суђење предсједнику Републике Српске Миулораду Додику је правна и политичка агонија која траје већ годину дана, рекао је Младен Илић, правник, народни посланик, бивши предсједник Скупштине Бањалука, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Младен Илић - Фото: РТРС
Младен ИлићФото: РТРС

- Судите некоме, у овом случају предсједнику Српске по измишљеним законима човјека који нема никакав легитимитет - истакао је Илић. 

Он истиче да су планови Суда БиХ били да заврше цијели процес најмање шест мјесеци прије избора.

- А сви знамо да би пресуда била осуђујућа. Честим рочиштима покушавају Додика, али и све оне који су уз њега покушавају одвојити од народа. Девастирана је свака правна позиција БиХ, али и Републике Српске и од тога не треба бјежати. Једини страх који они имају у овом моменту јесу грађани Републике Српске. Док год у онаквом броју их видимо у Сарајеву пред Судом, они немају никакво рјешење у овом процесу изузев страха - поручио је Илић. 

Илић наглашава да оваквим ставом желе да уведу БиХ званично статус колоније.

- Односно систем којим ће управљати неко изабран, у овом случају високи представник. Чак и у колонијама знали сте ко управља, за разлику од БиХ која функционише тако како и јесте, уз жељу да неко управља из вана свим процесима - навео је Илић.

Необично, рочишта су заказана за 11., 18. и 25. септембар, да би у међувремену једно било скинуто.

- У мјесец дана имате три рочишта како би зауставили све његове обавезе, које нису мале.  Генерације које долазе изучаваће овај процес, као апсурд правосуђа овдје и било гдје у свијету. Не би ме изненадило да цијели процес траје још годину или двије. Нису дозволили да Кристијан Шмит буде свједок, све вам то говори. И смијешно и жалосно - рекао је Илић.