latinica  ћирилица
18/09/2024 |  08:20 ⇒ 08:22 | Аутор: СРНА

Петковић: Наставити континуитет привредног развоја Петрова

Кандидат СНСД-а за начелника општине Петрово Озрен Петковић рекао је да наставак инфраструктурних активности с циљем напретка привредног амбијента и економског јачања грађана треба да буде приоритет у наредном периоду.
Озрен Петковић - Фото: СРНА
Озрен ПетковићФото: СРНА

Петковић је изјавио Срни да ће, уколико добије повјерење бирача за четврти мандат, наставити континуитет рада чији су приоритет економија и реални сектор, уз подршку одборника локалне скупштине и републичких институција.

У том правцу, каже, с много ентузијазма очекује примјену новог Закона о катастру, с обзиром на то да се грунтовне књиге Петрова налазе у Грачаници у Федерацији БиХ.

Он је напоменуо да се пуно радило да дође до новог закона и да је Републичка управа за геодетске и имовинскоправне послове већ требало да крене излагање земљишних књига што ће грађанима и привредницима отворити врата за улагања, а као примјер је навео земљорадничку задругу са преко 110 хектара обрадиве површине и пословних простора.

- Велика имовина са великом вриједности. Очекујемо да ћемо је ускоро уписати на општину тако да ћемо имати шта да понудимо пољопривредницима и новим инвеститорима - истакао је Петковић.

Велика су очекивања и од најављене градње аутопута Добој - Тузла, на који би Петрово имало приступ, а који ће, како наводи, значајно позиционирати ову општину код инвеститора.

Петковић каже да се добро реализује и план развоја туризма на Озрену, као неискориштеном природном ресурсу, након довођења инвеститора из Бијељине и изградњом бањског комплекса "Терме Озрен" у Камужу, као и развојем Туристичке зоне "Калуђеруца" која се простире на око 18 хектара.

- Граде се викенд-куће а нашли смо и два инвеститора од којих очекујемо да на површини од два хектара крену са изградњом смјештајно-угоститељских капацитета - изјавио је Петковић.

Он је додао да Општинска управа прати инвеститоре на начин да се заинтересованим улагачима обезбиједе пратећа инфраструктура попут воде и струје.

Када је у питању путна инфраструктура, најавио је да креће асфалтирање макадамског пута Какмуж – Карановац који се користио кав алтернативни правац током поплава 2014. године, као и излаз Ораховица – Петрово.

Петковић је истакао изградњу централног спомен-обиљежја погинулим борцима све четири озренске бригаде које су се бориле у Одбрамбено-отаџбинском рату, као заједнички пројекат са Борачком организацијом града Добоја, који ће бити реализован наредне године.

Пројекат је завршен, а процијењена вриједност је 150.000 КМ.

Петковић је задовољан што су програм и план развоја препознали и други, те његову кандидатуру за начелника уз СНСД су подржали и Социјалистичка партија, Народни демократски покрет, ДНС, ДЕМОС, Партија уједињених пензионера и Уједињена Српска, са којима је јуче потписао коалициони споразум.

Задовољан је и тиме што су грађани одлично прихватили отварање вртића као добојске организационе јединице, чији су смјештајни капацитети већ претијесни због чега се креће у проширење.

Петковић је навео да је пројектна документација већ завршена и да је финансијска подршка најављена из Кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Петковић је истакао да је општински буџет иако скроман стабилан захваљујући домаћинским управљањем али и подршком грађана да се бројни инфраструктурни пројекти реализују по моделу "марка на марку", а са којим ће се наставити и у наредном периоду.

Исто тако наставиће се уређење школских објеката и домова култура и подручних амбуланти у Порјечини, Сочковцу, Карановцу, као и другим мјесним заједницама.