latinica  ћирилица
18/09/2024 |  07:54 ⇒ 08:40 | Аутор: sputniknews.com

Русија поручује Америци: Гријешите ако мислите да бисте се спасили у случају нуклеарног сукоба

Америчка војска гријеши ако мисли да би нуклеарни сукоб захватио само Русију и европске земље, изјавио је амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Често нас критикују да користимо нуклеарну реторику. Говоре о мудрости америчког руководства и нашој "агресивности". У том контексту не могу да не споменем намјеру Пентагона да анализира посљедице примјене нуклеарног оружја за пољопривредни сектор Источне Европе, укључујући Русију. То предвиђа моделирање ситуација глобалног нуклеарног рата који ће довести до уништења, како из неког разлога вјерују Американци – само пољопривредних предузећа - подсјетио је Антонов.

Он је напоменуо да су се такве симулације редовно спроводиле током Хладног рата.

- Важно је истаћи да чак и амерички војници сматрају могућим нуклеарни сукоб. Међутим, погрешно вхерују да ће та катастрофа утицати само на Европу и Русију. Изузетно кратковид став. Америка то неће избјећи. Глобална нуклеарна катастрофа би погодила све. Више пута смо говорили да су таква размишљања штетна - упозорио је руски дипломата.

Такође је подсјетио на став Русије: до нуклеарног рата не смије доћи јер ту неће бити побједника.

Раније је објављено да Министарство одбране САД намјерава да закључи уговор са једном од локалних компанија за спровођење истраживања утицаја нуклеарног оружја на пољопривредни сектор.

У документу се додаје да уговор подразумијева проширење области симулирања таквих ситуација на земље Источне Европе.