latinica  ћирилица
18/09/2024 |  07:17 ⇒ 08:00 | Аутор: sputniknews.com

Сјеверна Кореја испалила балистичке ракете кратког домета - други пут за недјељу дана

Сјеверна Кореја испалила је више балистичких пројектила кратког домета ка својој источној обали, саопштили су Јужна Кореја и Јапан.
Ракета Сјеверне Кореје (Фото: EPA/JEON HEON-KYUN) -
Ракета Сјеверне Кореје (Фото: EPA/JEON HEON-KYUN)

Ракете су полетјеле из Каечона, сјеверно од Пјонгјанга и летјеле су око 400 километара, саопштио је Здружени генералштаб Јужне Кореје, без прецизирања колико је пројектила лансирано и гдје су слетели.

- Осуђујемо лансирање пројектила Сјеверне Кореје и сматрамо га јасном провокацијом која озбиљно угрожава мир и стабилност Корејског полуострва - наводи се у саопштењу.

Пола сата након првог обавјештења о ракети, јапанска обалска стража је саопштила да је Сјеверна Кореја испалила још једну балистичку ракету.

Јапански министар одбране Минору Кихара рекао је да је најмање једна од ракета пала у близини источне унутрашње обале Сјеверне Кореје и да се лансирања не могу толерисати, пренео је Ројтерс.

Америчка индо-пацифичка команда објавила је да је упозната са лансирањима и да се консултује са Сеулом и Токијем.

Сјеверна Кореја је прошлог четвртка испалила неколико балистичких пројектила кратког домета, што је било прво такво лансирање у протеклих више од два мјесеца.

Лансирање ракета уследило је неколико дана након што је Северна Кореја први пут показала слике центрифуга које производе гориво употребљиво за нуклеарно наоружање.

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун посетио је постројење за обогаћивање уранијума и позвао да се ради на набавци више нуклеарног материјала.