latinica  ћирилица
18/09/2024 |  07:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Курти и његови сарадници немају намјеру да одустану од једностраних потеза

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је, поводом изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да су мјере Београда за помоћ Србима на АП КиМ донијете из очаја и да не доприносе миру, да Курти и његови сарадници не намјеравају да одустану од политике једностраних потеза и негације саме суштине нормализације односа.
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr)

- Негативне реакције представника Приштине на мјере које је, са циљем заштите људских права Срба на Косову и Метохији и реафирмације дијалога, обзнанио Београд, јесу потврда чињенице да Аљбин Курти и његови сарадници не намјеравају да одустану од политике једностраних потеза и негације саме суштине нормализације односа - саопштио је Ђурић.

Он је позвао највише представнике привремених приштинских институција да одустану од политике насилничког етнонационализма и да се врате за преговарачки сто, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Додао је да би само тако процес нормализације односа био откочен тамо гдје су га, како је истакао, блокирали, односно на питању формирања Заједнице српских општина.

- Умјесто фраза о Европи, међународним партнерима и демократији, потребно је да моментално зауставе насиље над Србима и безочно кршење њихових личних и колективних права, јер у овоме тренутку то је најевропскија ствар коју могу да ураде - истакао је министар.

Додао је да међународна заједница, уколико жели стабилан западни Балкан и обнављање продуктивног дијалога Београда и Приштине, треба да изврши притисак и стави тачку на Куртијеву политику насиља, кад већ он то не жели да учини својевољно.

- Поново наглашавам, одбрана права Срба на Косову и Метохији и спречавање њиховог протеривања јесте и одбрана фундаменталних европских вредности - наводи Ђурић.