latinica  ћирилица
17/09/2024 |  21:39 ⇒ 21:46 | Аутор: СРНА

"Сусрет са Ненадом Грујичићем" у Приједору

У приједорској галерији "Сретен Стојановић" одржано је књижевно вече "Сусрет са Ненадом Грујичићем", књижевником и дугогодишњи предсједником "Бранковог кола".
Приједор - књижевно вече са Ненадом Грујичићем - Фото: СРНА
Приједор - књижевно вече са Ненадом ГрујичићемФото: СРНА

Грујичићев сусрет са љубитељима поезије обиљежила је бесједа о Бранку Радичевићу, великом пјеснику српског романтизма.

Он је навео да "Бранково коло" ради на томе да на узвишен начин обиљежи два вијека од рођења Радичевића.

Он је подсјетио на свој књижевни опус који је посвећен Радичевићу, као што су издања "Коло, коло наоколо" и "Ао, данче, ала си ми бео".

Након бесједе, представљена је нова Грујичићева поема "Козаро, сејо и прамајко" која пјесника повезује са завичајем, са епопејом Козаре као својеврсно опјело страдалим српским душама на Козари.

Начелник градског Одјељења за културу, међународну сарадњу, спорт и невладине организације Александар Миљешић изјавио је да је вечерашњи програм сусрета са књижевником дио манифестације 52. Књижевни сусрети на Козари.

- Ради се о етаблираном пјеснику, о великану наше књижевности који је идејни творац "Бранковог кола" и ми , као што смо загледани у мајку, матицу Србију, тако смо загледани и у "Бранково коло". Он је радо виђен гост на нашим сусретима и вјерујем да је публика уживала у овој вечери са Ненадом Грујичићем - рекао је Миљешић.

Грујичић је 2005. године добио награду "Скендер Куленовић" за књигу године "Светлости и звуци".

Књижевни сусрети на Козари настављају се сутра у 18.30 часова у Библиотеци "Ћирило и Методије" када је планирана посјета учесника Књижевних сусрета гдје ће бити одржано и уручивање књига са потписом.

Од 19.30 часова у приједорском позоришту биће организована манифестација "60 година Књижевних сусрета на Козари", у организацији Удружења за очување традиције Приједор са учесницима Првих књижевних сусрета на Козари 1964. године.