latinica  ћирилица
17/09/2024 |  19:32 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Саобраћајна револуција у Бањалуци претворила се у катастрофу; Много започето, а готово ништа завршено (ВИДЕО)

Раскопани путеви, незавршени кружни токови, хроничне гужве. Ово је свакодневица Бањалучана. Због лоших саобраћајница, рупа на путевима, возачи остају без точкова, што може угрозити безбједност свих учесника у саобраћају. Због тога и не чуди што управо Бањалука предњачи по броју саобраћајних незгода у Српској.
Рупа на путу - Фото: РТРС
Рупа на путуФото: РТРС

Грађани кажу да се оваквој саобраћајној револуцији ни у сну нису надали.

Улице у бањалучким насељима - у катастрофалном стању, рупа до рупе, што је, итекако, разљутило возаче. Страхују за своју безбједност, јер су оштећени путеви неријетко узрок саобраћаних незгода.

Осим тога приморани су да због огромних рупа и неквалитетно "закрпљених " путева често поправљају аутомобиле, а поправке, кажу, нису јефтине. Ни свакодневне огромне гужве више нису новина.

На гужве и лоше путеве упозоравају и стручњаци. Кажу да су то често разлози саобраћајних незгода које могу угрозити живот свих учесниак у саобраћају.

- Према посљедњим информацијама из МУП-а, на територији коју покрива ПУ Бањалука сваке године догоди се 4.500 саобраћајних незгода, што је скоро половина свих саобраћајних несрећа у Републици Српској. Оно што морам да нагласим је да је према свим истраживањима фактор пут, који игра улогу у саобраћајиним несрећама, игра улогу пет одсто, свих несрећа, и јако је тешко процјенити тај фактор - навео је Никола Ћопић саобраћајни вјештак.

Одржавање путева мора да буде приоритет, јер лоша инфрастуктура, оштећени шахтови, рупе... могу да угрозе људски живот, упозоравају и из Агенције за безбједност саобраћаја.

- Имате у Бањалуци доста таквих оштећења, или на неодговарјући начин постављени, пропали шахтови. Онда возачи избјегавају те шахтове, или рупе на путу. Да би избјегли оштећења бјеже на другу саобраћајну траку, а онда стварају ризик. Свако оштећење на путу је опасност за учеснике у саобраћају - поручио је Милија Радовић директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Уколико се утврди да је разлог несреће оштећење на путу, возачи имају право да траже надокнаду.

- Уколико постоји недостатак на коловозу у смислу ударних рупа или одрона, а возачи оштете своје возило приликом налета могу своја права да потражују тако што пошаљу захтјев да им управљач пута надокнади штету која је настала на возилу због неадекватног одржавања путне инфраструктуре - додаје Ћопић.

Много започето, а готово ништа завршено. Највећи град Српске заслужује да има квалитенију инфраструктуру. Иако је, како истичу грађани, саобраћајни колапс у Бањалуци већ постао нормална појава, улице не смију бити прекривене рупама, како би бар смањили могућност незгода. Али то, надлежне у Бањалуци, изгледа много не брине!