latinica  ћирилица
17/09/2024 |  19:30 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Циклон "Борис" односи животе у Европи - најтеже у Румунији, евакуација скоро 50.000 људи у Пољској (ВИДЕО)

Циклон Борис који је захватио централну и источну Европу не посустаје. До сада је однио 16 живота. Најтеже је у пољском граду Ниса. Власти су наредиле евакуацију свих становника - 44.000 људи, а вечерас се за врхунац поплавног таласа спрема и град Вроцлав.
Поплава (фото:  EPA-EFE/MARTIN DIVISEK-илустрација) -
Поплава (фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK-илустрација)

У Мађарској се затварају путеви поред Дунава. Ријеке се и даље изливају из корита у Чешкој, док је ниво Дунава порастао у Словачкој.

Најгоре поплаве још од 1997. године узимају данак у Пољској гдје је погинуло петоро људи и причињена огромна материјална штета. Главни град Доње Шлезије Вроцлав, са 600.000 становника, припрема се за врхунац воденог таласа на ријеци Одри, а у граду је проглашено ванредно стање. Јужно од Вроцлава, становници су провели ноћ борећи се да спасу Нису, након што је ријека избила из корита дан раније.

- Доље сада нема струје, воде, не раде мобилне мреже, затворене су школе а у граду Нису евакуисано је све становништво, чак је и болница евакуисана - рекла је Ковиљка Шпирић амбасадорка Босне и Херцеговине у Пољској.

Влада у Варшави прогласила је стање природне катастрофе. Премијер Доналд Туск обећао је да ће 200 милиона евра бити послато као помоћ и да ће његова земља затражити средства из фондова ЕУ.

- Разговараћу са премијерима Словачке, Чешке, Аустрије и с предсједником Румуније о томе како да на најбољи начин искористимо европске фондове за накнаду штете од поплава. Заједно можемо да осигурамо много новца намијењеног за природне катастрофе - рекао је Доналд Туск пољски премијер.

Чешко-пољска погранична подручја су међу најтеже погођенима. Чешки премијер Петр Фиала рекао је да је евакуисано више од 13.000 људи, а десетине хиљада домаћинстава и даље је без струје.

- Опет се десило – вода се излила преко бране и поплавила цијели Бохумин, укључујући и нашу кућу. Цијело приземље је поплављено, сви живимо на првом спрату без струје и воде - рекла је Зузана Кублова становница Бохумина.

У Мађарској су у градовима Вишеграду и Сентандреји, сјеверно од Будимпеште, власти поставиле мобилне бране, припремајући се за пораст водостаја Дунава. За врхунац воденог таласа спремна је и Будимпешта. 12.000 војника је у приправности за пружање помоћи. Нивои ријека у Аустрији су опали, али се страхује од другог таласа киша и поплава. Посебно је тешко у региону сјеверно од Беча. Олуја Борис требало би да поново погоди Италију у четвртак.. Италија је већ у стању узбуне, посебно у регионима Емилија-Ромања и Марће, због очекиваних поплава.