latinica  ћирилица
17/09/2024 |  18:58 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Ректорат бањалучког Универзитета најавио правну борбу против Градске управе (ВИДЕО)

Ректорат бањалучког Универзитета најављује правну борбу након што је градска тржишна инспекција донијела одлуку о забрани даље наплате и контроле уласка возила у круг Универзитета.
Бањалучки Универзитет - рампа - Фото: РТРС
Бањалучки Универзитет - рампаФото: РТРС

Из Универзитета упозоравају да већ мјесецима нису у функцији двије од три капије Кампуса, јер је градска власт, грађевинским радовима, узурпирала заштићено подручје.

За ове радове градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић није посједовао грађевинску дозволу, потврдили су из републичког Прабовранилаштва.

Коме смета виши степен безбједности за хиљаде студента, али и бањалучане који свакодневно уживају у Универзитетском граду који је заштићено подручје?

Они којима је Кампус тренутно друга кућа, мишљења су да наплата уласка возила, не само да би њихово окружење учинила сигурнијим, него би регулисала и саобраћај.

- Свједоци смо да је у ранијем периоду, не код нас директно, али у другим земљама, било терористичких напада и свега. Самим тим, ово је једна од мјера безбједности - наводи Никола Шобот, предсједник студентског Парламента Универзитета у Бањалуци.

Из Ректората наводе да су сви кораци урађени уз строго поштовање законских регулатива и подршку ресорног министарства.

- То су закони којима се регулишу заштићена подручја, а заштићена подручја, између осталог су и национални паркови. Сходно томе, Тржишна инспекција града није надлежна да врши контролу уласка у заштићена подручја - рекао је Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

Из Универзитета понављају - није ријеч о наплати паркинга, него регулисању уласка у заштићено подручје које је смјештено у центру Бањалуке.

Кроз Универзитетски град, заштићену зону, циркулише неколико хиљада студената, као и велики број запослених лица.

Њихова безбједност, један је од главних приоритета ресорног министарства, као и Владе Републике Српске.

Због тога је Влада у развој оба јавна Универзитета уложила вишемилионске цифре.

Бањалучки Универзитет је као један од приоритета инвестиционих улагања кандидовао пројекат "Реконструкција и изградња интерних

саобраћајница".

- У току 2024. године реализована је прва фаза у вриједности 200.000 КМ, од чега је на реконструкцију саобраћајнице издвојено 198.055 КМ, док је вриједност опреме, која служи за наплату уласка моторних возила 21.937 КМ - навели су у Министарству за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Већ неколико мјесеци на улазу у Универзитет нису у функцији двије од три капије, јер актуелна градска администрација као што потврђује Правобранилаштво Српске ради без неопходних грађевинских дозвола.

- Извођач кога је Град овластио, у јуну је неовлаштено ушао у посјед Универзитета, односно заштићеног подручја и том приликом су чак и порушили ограду и кренули са одговарајућим грађевинским радовима, да при томе Универзитет уопште није ни обавијештен - додао је Гајанин.

Јелена Торомановић, портпарол Правобранилаштва Републике Српске нагласила је да прије почетка извођења радова, Град Бањалука није био власник предметног земљишта.

- Скупштина није донијела одлуку о потреби прибављања непокретности од Универзитета. Рјешавање имовинско-правних питања је у поступку, па самим тим, није могла ни бити издата грађевинска дозвола - казала је Торомановићева.

Руководство Универзитета напомиње да ће се против неосноване одлуке градске Тржишне инспекције борити свим правним средствима, јер њихова аутономија и легитимитет не смију да се доводе у питање.

Одговор из Градске управе нисмо добили.