latinica  ћирилица
17/09/2024 |  18:57 ⇒ 23:02 | Аутор: РТРС

Празник за љубитеље лијепе ријечи; У Бањалуци почео Међународни сајам књиге (ВИДЕО)

Бесједом писца и академика Милосава Тешића у Бањалуци је отворен 29. Међународни сајам књиге који је ове године посвећен класику српске и југословенске књижевности, Бранку Ћопићу.
Сајам књига - Фото: РТРС
Сајам књигаФото: РТРС

- Међународни сајам књиге представља један од најзначајнијих културних догађаја у Републици Српској, те је прилика да се промовише читање као важан дио образовања и културног развоја, посебно међу младима - рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

Изразила је задовољство јер овај сајам сваке године привлачи велику пажњу јавности и подсјећа на трајну вриједност књиге и читања.

Сајам ће бити отворен до 23. септембра, сваким даном од десет до 20 часова, а улазница кошта, симболично, једну марку.

Врата Сајма отворена су за љубитеље књиге од 10 часова, а од 14 часова Заједница издавача БиХ организује своје представљање у оквиру панела, на којем ће учествовати Борис Максимовић ("Имприматур" Челинац), Алмир Шахалић, предсједник Заједнице издавача БиХ, и Бошко Њавро ("Наклада Мате" Груде), члан Заједнице издавача БиХ.

Током наредних дана Сајма биће организовани бројни панели, радионице, промоције књига и додјеле награда.

Традиционална додјела награда 29. Међународног сајма књиге Бањалука 2024. заказана је за 20. септембар у 12 часова, када ће бити уручене награде за издавачки подухват, савремену књижевност, најбољу књигу за дјецу, његовање српске традиције и православне духовности, као и за најбољу промоцију на сајму.