latinica  ћирилица
17/09/2024 |  18:39 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Уз подршку подстицајних средстава, млади се у Српској одлучују за останак на селу (ВИДЕО)

Прва конференција младих у пољопривреди биће отворена сутра у Обудовцу и окупиће око 250 младих пољопривредника и стручњака из свих дјелова Српске. Циљ је промоција села и задругарства, унапређење постојећих и јачање нових подстицајних мјера које су вјетар у леђа младима који граде будућност на селу. Покровитељ конференције је Кабинет предсједника Републике Српске.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

"Још увијек оремо све наше њиве" слоган је конференције која ће окупити младе пољопривреднике, "орне" за рад, који иду укорак с временом и ослушкују тржиште.

Међу њима је агроном Драгана Дувњак која у селу Осојци код Дервенте на два хектара има органску плантажу шипка и воћњак са аутохтоним сортама јабука.

Закупила је још 12 хектара ради ратарства. Осим чаја од шипка планира да прави и уље, а од јабука здраве грицкалице.

- У плану је да правимо уља. Још тражимо квалитетну рецептуру пошто смо видјели да је потребно на тржишту. Није засићено природном козметиком. Од јабука дефинитивно ћемо правити чипс као неку врсту малих ужина за дјецу, а и за одрасле - навела је Дувњакова.

Воље за рад и идеја не мањка ни Бојани Нешковић Божиловић која ради у три смјене.

Благодети природе у Братунцу користи за производњу аутохтоног поврћа које планира директно да нуди гостима у етно селу.

- Желим покренути посебну причу у свом селу Побрђу, за које кажем да је најљепше село као и у општини Братунац, која има јако добре шансе да покрене тај туризам - прича Нешковић Божиловић.

Оно што је изњедрила Херцеговина на најбољи начин представља Игор Дабић из Требиња који је дипломирао фитомедицину на Пољопривредном факултету у Бањалуци, а мастер посветио виноградарству и винарству.

Развија домаће аутохтоне сорте грожђа, а винарију гради уз помоћ локалне заједнице и ресорног министарства.

- Сваке године добијамо адекватна средства за која смо конкурисали. Она су нам била вјетар у леђа, поготово прије двије - три године, кад смо почињали да правимо велики искорак у озбиљној производњи - изјавио је Дабић.

Ово су неки од бројних примјера младих људи који су направили чврсте темеље за своју будућност.

Перспективу виде у селу и не боје се рада који, кажу, увијек донесе успјех.

Своје производе представиће на сајму у оквиру конференције младих у пољопривреди на којој ће у наредна три дана бити одржане панел дискусије, стручне презентације и награђени најбољи агропредузетници.