latinica  ћирилица
17/09/2024 |  18:24 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Када ће Градска управа у Бијељини измирити обећана средства фудбалским клубовима? (ВИДЕО)

За спорт у Бијељини из градске касе од почетка године до данас ни марке. Бијељински фудбалски клубови који се такмиче од друге до шесте лиге, тек су данас добили први новац који им је ове године дозначен из буџета града. Тако су претходних осам мјесеци, фудабалери морали сами да финансирају такмичења, путовања и друге трошкове.
Фудбалски терен - Фото: РТРС
Фудбалски теренФото: РТРС

Представници клубова окупљених у Општински фудбалски савез, кажу да је ово недопустив однос бијељинске градске управе према спорту.

Фудбалски клуб "Пролетер" из Дворова постоји већ 95 година и кажу да ситуација у клубу никада није била тежа.

Такмиче се у Другој фудбалској лиги гдје имају и запажене резлутате, али и велике трошкове - прије свега због путовања.

Годишње би из буџета града требало да им припадне око 40.000 марака, али нису сигурни ни у износ нити им је новац достављен у претходних осам и по мјесеци.

- Најтежа ствар је била што смо ми у ових првих пет кола шампионата имали два гостовања, у Билећи и Гацку. Једно гостовање, за оне који не знају, за трошкове превоза нас кошта 1.700 марака. Ми немамо нити једне марке у својој каси - каже Александар Остојић, члан управе "Пролетера".

Прошле полусезоне, која траје од марта до јуна, фудбалери и спортски радници, утакмице су финансирали из сопствених средстава, што је незапамћено у пракси.

Ентузијазам и спонзори одржали су сеоски спорт, посебно у клубовима који су инвестирали у терене због преласка у вишу лигу.

- Појавили су се значајни спонзори који су нам помогли па смо се одржали. С обзиром да смо прешли у вишу лигу, морали смо одрадити одређене радове на стадиону. Још смо дужни добављачима, а сад рачунамо на та средства да завршимо и с тим - рекао је Мићо Живић, предсједник ФК "Задругар" из Доњег Црњелова.

Фудбал је најмасовнији спорт, тако да у 52 клуба нижих лига у Бијељини има око 4.200 регистрованих играча.

Недјељна утакмица често је и најважнији друштвени догађај у селима, а клубови поред играча, окупљају и подмладак и родитеље дјеце која тренирају.

- Катастрофална година, која још нажалост није иза нас, јер још увијек није ништа ријешено, али морам да искажем и велики степен дивљења и захвалности свим спортским ентузијастима који нису дозволили да се фудбал у Бијељини угаси - истакао је Горан Јањић, предсједник Општинског фудбалског савеза Бијељина.

Поред фудбалера и други спортисти у Бијељини имали су ове године великих проблема у вези са финансирањем трошкова рада клубова и такмичења.

Због нередовног финансирања неки клубови који наступају у вишим ранговима такмичења остали су без најбољих спортиста.

Средства за рад клубова из градског буџета ранијих година исплаћивана су квартално, а ове године први новац дозначен је тек у септембру, на почетку предизборне кампање.

Изостали су одговори Градске управе на наша питања и о овој теми.