latinica  ћирилица
17/09/2024 |  18:21 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Јавор: Затражићемо хитан састанак с предсједником Владе Реублике Српске о Рибњаку "Саничани"

Приједорска Градска управа затражиће од Владе Српске да упути писмо намјере за куповину Рибњака "Саничани". Кажу да су од њих и предсједника Републике, раније добили потврду да Влада има намјеру да купи ово предузеће, које је у стечају, и преда га на управљање Граду. Задња процјена вриједности Рибњака је 5,5 милиона марака, укључујући три милиона дуговања повјериоцима.
Рибњак Саничани - Фото: РТРС
Рибњак СаничаниФото: РТРС

Рибњак "Саничани" тренутно запошљава шест радника. Чувају имовину и рибљи фонд, чисте испусте и контролишу воде. Плату нису примили од јануара, а годинама им се не уплаћује здравствено и пензионо осигурање.

- Један од радника је имао здравстевних проблема, морао је ићи на операцију. Међутим, пошто се не уплаћује здравствено осигурање, није могао остварити то, морао је напустити предузеће, пријавити се на Биро да би остварио здравствено осигурање - каже Вељко Драгић радник Рибњака "Саничани", Приједор

Мјештанин Саничана и одборник у Скупштини града Приједора Ненад Гвозден истиче да је и станиште што се тиче дивљих животиња катастрофа.

- Велика акумулације воде у Рибњаку "Саничани" и не дај Боже да дође пуцања запуштених насипа. Мислим да би Приједор био под водом - навео је Гвозден.

Сједница Скупштине повјерилаца заказана је за 9. октобар када би требало да буду усвојени услови продаје Рибњака и расписана лицитација. Одбор повјералица раније је усвојио приједлог услова продаје.

- Одмах да се запосли 30-ак минимално радника, да се може пријавити јавна управа, органи јавне управе и могу они који се баве најмање пет година су се бавили са рибарством, са том дјелатношћу и да настави даље дјелатност - истакао је Мирко Марчета, стечајни управник Рибањака "Саничани" Приједор.

Градоначелник Слободан Јавор каже да ће затражити хитан састанак с предсједником Владе Радованом Вишковићем и да се Влада обрати писмом намјере да је спремна купити рибњак и предати га граду на управљање.

- Када добијемо власништво, кључни су трошкови који су неопходни уложити да би се покренула производња. Значи, они су вишемиолионски, то да нагласим, то нису мали трошкови, али тек тада кад добијемо конкретно Рибњак на управљање, онда ћемо видјети колико је нама средстава неопхдно - рекао је Слободан Јавор градоначелник Приједора.

Површина Рибњака "Саничани" износи 1.400 хектара. Стечај Рибњака, који има привредни, хидротехнички и еколошки значај, не само за Приједор, већ и за цијелу регију, отворен је у марту 2022. године.