latinica  ћирилица
17/09/2024 |  16:18 ⇒ 16:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Делегација Приштине одбила трилатерални разговор јер не желе да причају о ЗСО (ВИДЕО)

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да данас у Бриселу није дошло до тројног састанка са Приштином, јер је то одбио њихов преговарач Бесник Бисљими, јер је делегација Београда инсистирала на темама као што су ЗСО, услуге и питање примјене споразума и представила мјере за заштиту српског народа.
Петар Петковић (фото: TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Петар Петковић (фото: TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr)

Петковић је рекао да Београд никада није имао проблем да разговара и има директне сусрете са приштинском страном, као и да су током тројног сусрета могли да кандидују шта год желе, али да је Бисљими то одбио.

- До тројног директног сусрета са приштинском страном није дошло зато што је  Бисљими одбио да се сретне са представницима Београда, јер смо ми инсистирали на темама као што су ЗСО, услуге и питање имплементације односно примјене споразума - рекао је Петковић новинарима.

Петковић је послије састанка са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком у оквиру дијалога Београда са Приштином, рекао да се разговарало о пуној имплементацији свих претходно постигнутих и договорених споразума, као и свеобухватним мјерама које је представио Александар Вучић за заштиту српског народа на АП КиМ и услова за оживљавање процеса дијалога.

Навео је да је српска страна у Бриселу разговарала и о мосту на Ибру, о поштанским услугама, енергетици, телекомуникацијама, несталим особама и интегрисаним управљањем прелазима.

- Дакле, бројне теме су биле за преговарачким столом. Као главни преговарач Београда сам представио мјере Владе Републике Србије о којима је предсједник Александар Вучић говорио на конференцији за медије - рекао је Петковић.

Он је послије састанака рекао новинарима да је разговарано о мјерама које подразумијевају оживљавање процеса дијалога који је преко потребан.