latinica  ћирилица
17/09/2024 |  16:06 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Влада помаже домове пензионера у Српској; Одлични услови популацији треће доби (ВИДЕО)

Препознавши потребу за оснивањем домова пензионера, 2012. године Влада Републике Српске основала је ове домове у Бањалуци и Требињу. Министар Данијел Егић обишао је бањалучки дом.
Данијел Егић у Дому пензионера Бањалука - Фото: РТРС
Данијел Егић у Дому пензионера БањалукаФото: РТРС

Међу 187 корисника дома је и чувени падобранац и пилот, Виктор Купљеник.

Са 6.134 скока и више од 1.350 сати лета, уписан је у спортску историју и Бањалуке и бивше државе. Дом је изабрао по добром гласу.

- Изузетно сам задовољан овдје. Свугдје ће те поштовати онолико колико си заслужио и онако како се понашаш јер живимо у једној заједници - рекао је Купљеник.

Да би услови били достојни човјека у трећој животној доби, од оснивања 2012. године труде се управа дома, као и оснивач - Влада Републике Српске.

- Министарство рада и борачко-инвалидске заштите обезбјеђује одређена средства која редовно дозначује домовима пезионера, дакле већ множина износи по 200.000 марака. То је транша коју ми годишње пребацимо за рад домова пензионера - истакао је Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Да су неопходни алтернативни извори финансирања, у овој самофинансирајућој установи увјерили су се прије неколико мјесеци.

У поплавама био је поплављен цијели доњи спрат.

- Велики број наших пријатеља се одазвао и донирао различите врсте средстава. Свима им се захваљујем што су препознали нашу установу по добру - навела је Босиљка Бошњак, директорка Дома пензионера Бањалука.

Да се добар глас о овом дому далеко чује, потврђује и велика листа чекања.

Један од циљева у наредним годинама је проширење капацитета.