latinica  ћирилица
17/09/2024 |  15:40 | Аутор: СРНА

У ФБиХ без ванредног усклађивања пензија, пензионерима једнократна помоћ

Министар рада и социјалне политике Федерације БиХ Аднан Делић рекао је да неће бити ванредног усклађивања пензија, јер за то не постоји законско упориште и може доћи до колапса цијелог система, те додао да ће пензионерима бити исплаћена једнократна помоћ.
Новац - Фото: Уступљена фотографија
НовацФото: Уступљена фотографија

Након састанка са представницима пензионера, Делић је рекао да ће за бањско лијечење бити планиран милион КМ за ову годину, те два милиона КМ за наредну, као и да ће се радити на измјенама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању ФБиХ.

Он је навео да у ФБиХ тренутно има 451.000 пензионера и 549.000 запослених, да број пензионера расте, али то не прати раст броја радника.

- Донијели смо стратегију за запошљавање на нивоу ФБиХ, спроводимо пројекат са Свјетском банком за запошљавање, пројекат гаранције за младе који се односи на запошљавање, а на Дому народа је оборен Закон о посредовању у запошљавању - рекао је Делић.

Предсједник Савеза удружења пензионера ФБиХ Реџо Мехић рекао је да ситуација није сјајна, али да је постигнут одређени договор, те да ће једнократна помоћ бити исплаћена у другој половини октобра.

Према његовим ријечима, Управни одбор Савеза удружења пензионера ФБиХ одлучиваће о протестима ове популације.

Пензионери ФБиХ окупили су се испред зграде федералне Владе у Сарајеву да искажу незадовољство положајем у друштву док је трајао састанак њихових представника да делегацијом Владе ФБиХ.

Они су носили транспаренте "Срам вас било, гладни смо", те "Сити смо свега, а гладни хљеба", а један од захтјева су измјене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању ФБиХ за редовно и ванредно усклађивање пензија.