latinica  ћирилица
17/09/2024 |  15:19 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

У Бијељини још траје спор између Дома здравља и града - дуг према здравственој установи премашио милион и по марака (ВИДЕО)

Још траје спор између бијељинског Дома здравља и Града. Дуг према здравственој установи премашио милион и по марака. Запослени истичу да је ово једина здравствена установа у Српској којој локална заједница као оснивач, не измирује законске обавезе и игнорише скупштинске одлуке.
Дом здравља Бијељина (фото: dzbijeljina.com) -
Дом здравља Бијељина (фото: dzbijeljina.com)

За непуне четири године, Градска управа у Бијељини на рачун Дома здравља није уплатила ни марку. Милион и петсто осам хиљада марака дуга према овој здравственој установи предмет је тужбе јер је, тврде, угрожена примарна здравствена заштита грађана Бијељине.

- То је новац који се даје за одржавање и потребе установе, за плате запослених, за 25, 26 сектoрских амбуланти - kaже Данијела Ђукин директор Дома здравља Бијељина.

За реконструкцију секторских амбуланти, кажу у управи Дома здравља, дуг је премашио 70.000 марака.

- Та прича како се свакодневно ради реконструкција амбуланти, то је реконструкција мјесних заједница. Желим да будем јасна , сви медији који преносе реконстрисана здравствена амбуланта у селу Ченгић, рецимо или у селу Бродац или у Амајлијама - то су реконстурисане мјесне заједнице. Изгради се плато испред, стави се нека рампа, а наше није ни пипнуто - додаје Ђукинова.

Апели запослених у Дому здравља да град измири законске обавезе, остали су без одговора.

- О обавезама свих локалних заједница према примарној здравственој заштити по Закону о здравственом осигурању - истакла је Гордана Митровић помоћник директора за финансије у Дому здравља Бијељина.

Случај Бијељина издвојио се као јединствен у Републици Српској, кажу у Удружењу медицинских сестара и техничара и Синдикату љекара.

- У разговору са колегиницама широм Републике Српске сазнала да сам овакво стање у њиховим здравственим установама не постоји. Они имају добру сарадњу када је у питању њихова градска управа или општина - навела је Татјана Перић предсједница Савеза медицинских сестара и техничара Републике Српске.

Дражен Станишић предсједник Струковног синдиката доктора медицине истакао је да ће и даље пружати услуге пацијентима који су на првом мјесту.

- За даље видјећемо какво ће бити стање и поштовање будућих договора - додао је Станишић.

Због свега наведеног Дом здравља, још у фебруару, тужио је Градску управу, за потраживања закључно са 2023. годином. Већ су одржана два рочишта, треће је заказано за новембар гдје је потрошено више од милион и по марака који су скупштинским одлукама и буџетом били предвиђени за Дом здравља, питање је на које јавност чека одговор градске управе.