latinica  ћирилица
17/09/2024 |  14:29 | Аутор: СРНА

Будимир: Значајна посјета Додика Мађарској, сваки дан је побједа Српске у спољној политици

Посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Мађарској веома је значајна, а од велике важности је и заинтересованост Мађара за проширење сарадње са Српском будући да њихова земља предсједава ЕУ, оцијенио је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Будимир је у изјави Срни истакао и то да Мађараска снажно подржава процес интеграција земаља западног Балкана.

- На састанку смо упознали премијера Виктора Орбана и министра иностраних послова Петера Сијарта са свим проблемима са којима се сусрећемо у току преговора на путу БиХ ка ЕУ. Званичници Мађарске упознали су нас са актуелним дешавањима у ЕУ и важно нам је било да сазнамо какав је био исход мировне иницијативе Мађарске када је ријеч о односима Кијева и Москве - рекао је Будимир.

Он је навео да Мађарска има блиске односе и сарадњу са другим земљама ЕУ, те да је важан став Будимпеште у Бриселу, наводећи значајну улогу Мађарске када је ријеч о сарадњи са Њемачком и Француском.

- Мађарска игра веома важну улогу у ЕУ. Погледајте само мировну инцијативу коју је водио Орбан. Та земља је заинтересована за проширење ЕУ на западни Балкан и то не само из економских и политичких, већ безбједносних разлога - навео је Будимир, који је и професор међународних односа.

Он је додао да је још актуелно питање миграција и свих изазова које са собом носи овај процес, као и да Мађарска препознаје пријетње.

Када је ријеч о сарадњи са Републиком Српском, министар је указао да је Мађарска подржала наставак пројеката у области пољопривреде и набавци механизације по повољним цијенама, те додао да је разговарано и о сарадњи у области енергетике.

- Мађари су заинтересовани да дају подстицаје и у области пословања малих и средњих предузећа - навео је Будимир.


МАЂАРСКА ПОДРЖАЛА ТРАМПА, ПОЛИТИКУ МИРА ПОДРЖАВА И ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ МИЛОРАД ДОДИК

Министар Будимир је оцијенио да је посебна улога Мађарске и у геополитичким односима, истакавши да је једна од малобројних земаља која је оставила отворену везу и са истоком и са западом.

Додао је да Будимпешта, осим са Москвом, има добре односе са Пекингом, али и несумњиво подржава републиканског кандидата Доналда Трампа у изборима за предсједника САД.

- То је негдје у сагласју и са политиком предсједника Републике Српске Милорада Додика који је дао подршку Трампу. Видјели смо да се у САД кампања не води само у медијима већ и оружјем, јер је Трамп избјегао и други атентат - каже Будимир.

Говорећи о предстојећим америчким предсједничким изборима, Будимир је навео да је веома тешко процијенити у којем правцу ће ићи спољна политика САД, те да је тешко очекивати велике промјене политике која је заснована на принципима моћи.

- Амерички државни секретар Ентони Блинкен је показао да често није схватао политику на врло трусним подручјима као што је Блиски исток, па и у Украјини која је питање свих питања. Компликује се ситуација у свијету, посебно је важна ту улога Русије, али и држава унутар ЕУ које имају конекцију са Москвом - указао је Будимир.


ПОЛИТИКА ЗВАНИЧНИКА СРПСКЕ ЗАСНОВАНА НА ОЧУВАЊУ СУВЕРЕНИТЕТА И ОД ТОГА НИКО НЕЋЕ ОДУСТАТИ

Када је ријеч о притисцима на Републику Српску, Будимир је навео да они који спроводе такву политику одлазе у биолошку пензију, те ће се с тим мијењати и поглед према Балкану.

- Нови људи који долазе у Стејт департмент немају лични проблем са представницима Републике Српске. То је шанса за Републику Српску. Међутим, важно је оно што ми радимо, није важно како нас други гледају - истакао је Будимир.

Он је рекао да од политике чувања националних интереса и заштите Срба нико неће одустати и да таква политика у Републици Српској по сваку цијену мора да живи.

- Без обзира о каквим притисцима је ријеч, само тако можемо гарантовати наш опстанак на овом простору. Сваки дан за Републику Српску је побједа када говоримо о спољној политици и нисам песимиста када је ријеч о статусу Спрске и наставку политике коју води садашња власт - закључио је Будимир.