latinica  ћирилица
17/09/2024 |  14:25 ⇒ 16:09 | Аутор: Агенције

Словенка будућа европска комесарка за проширење: Ко је Марта Кос?

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је Марту Кос, кандидаткињу Словеније, за новог европског комесара за проширење.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Фон дер Лајен је представљајући кандидате за комесаре рекла да ће Кос бити задужена и за политику источног сусједства, радити на подршци Украјини, укључујући реконструкцију ове државе, и "подржати земље кандидате да се припреме за њихово приступање Унији".

Наиме, Словенија је прошле седмице потврдила да ће Кос бити кандидат те земље за европског комесара.

Претходно је Томаж Васел одустао од кандидатуре.

Према писању словеначких медија, то је учињено како би Урсула фон дер Лајен остварила свој циљ родне равнотеже у Комисији.

Према писању медија, Словенија је "награђена за прелазак са мушког на женског кандидата" добијањем овог портфеља, преноси Аваз.

Марта Кос, за коју се очекује да ће замијенити Мађара Оливера Вархељија, бивша је словеначка амбасадорица у Њемачкој и Швицарској.

Била је потпредсједница Либералног покрета за слободу, који је водио премијер Роберт Голоб, те се 2022. године кандидовала за предсједника Словеније, али се повукла из кампање.

Кандидати за европске комесаре биће подвргнути саслушањима у одборима Европског парламента у наредним седмицама.

Они ће морати да добију зелено свјетло посланика Европског парламента да буду изабрани на функцију.

Европски парламент ће гласати за нову Европску комисију у цјелини прије него што она ступи на дужност, а то ће се одржати најраније 1. новембра.