latinica  ћирилица
17/09/2024 |  14:23 ⇒ 16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

У Бриселу завршен састанак Петковића са Лајчаком

Састанак делегације Београда предвођене директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и његовим тимом завршен је данас у Бриселу око 14.00 часова.
Лајчак и Петковић (Фото: Tanjug, VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)) -
Лајчак и Петковић (Фото: Tanjug, VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF))

Како јавља дописник Танјуга, очекује се да буде одржан нови круг билатералних разговора, а за сада још није познато да ли ће бити одржан и тројни састанак.

Претходно је одржан састанак делегације Приштине коју предводи Бесник Бисљими са Лајчаком.

Портпарол Европске комисије Петер Стано рекао је у понедјељак да би на данашњим састанцима требало да се разговора о путу ка напретку у примјени Охридског споразума и другим питањима која утичу на нормализацију односа између Београда и Приштине.

Према ранијим информацијама Танјуга, једна од тема коју је Београд предложио да се нађе на дневном реду је и питање моста на Ибру у Косовској Митровици, као и формирање Заједнице српских општина.

До нове рунде дијалога долази након што је Лајчак недавно боравио у Београду и Приштини ради припреме састанка на нивоу главниих преговарача.

Претходни састанак на нивоу главних преговарача у оквиру дијалога Београда и Приштине одржан је почетком јула у Бриселу.

Приштина је у међувремену повукла низ једностраних потеза којима је додатно отежала положај Срба на АП КиМ, укључујући најаву отварања моста на Ибру, као и блокирање рада српских инситуција на сјеверу покрајине.