latinica  ћирилица
17/09/2024 |  13:08 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Жељезнице Српске: Поправљена дизел-електрична локомотива (ФОТО)

Након завршене превентивне оправке дизел - електричне локомотиве, серије 661-033 Жељезница Републике Српске у оквиру редовног и планског одржавања, које се изводи властитим средствима у депоима за одржавање шинских возила у Добоју и Бањалуци, успјешно су извршене неопходне пробне вожње репариране локомотиве, објављено је на Фејсбук страници Жељезница Српске.
Дизел - електрична локомотива (фото: facebook.com/zeljeznicerepublikesrpske) -
Дизел - електрична локомотива (фото: facebook.com/zeljeznicerepublikesrpske)

Пробне вожње извршене су са оптерећењем локомотиве вученим средствима, а затим и испитивањем брзине, односно способности саме локомотиве да постигне одговарајуће брзине у оквиру редовног и безбједног одвијања жељезничког саобраћаја.

Прва пробна вожња која је подразумијевала испитивање вучног возила у току вожње са оптерећењем на отвореној прузи под прецизно одређеним условима, а у циљу утврђивања способности возила за обављање безбједног и уредног саобраћаја, успјешно је извршена на релацији Добој – Укрина. наводи се у објави.

Пробна вожња локомотива са оптерећењем обавља се на одстојању од најмање 50 километара.

Друга пробна вожња дизел – електричне локомотиве која је подразумијевала испитивање брзине, односно способности локомотиве за саобраћај највећом дозвољеном брзином на пругама Републике Српске, као и понашање свих уређаја на локомотиви извршена је на релацији Добој - Драгаловци на одстојању од 30 километара у оба смјера.

Директор Сектора за вучу возова Предраг Пецикоза, истиче да је дугогодишњи проблем старости локомотива и даље присутан те да је улагање кроз модернизацију возног парка приоритет, чија реализација зависи од обезбјеђивања финансијских средстава у будућем периоду.

- Неопходно је у наредном периоду значајно инвестирање у набавку нових локомотива, имајући у виду да је велики број вучних возила због своје дотрајалости од скоро пола вијека ван експлоатације. Од укупно 82 вучна возила на пругама Српске, 33 локомотиве радно су активне у жељезничком саобраћају – рекао је Пецикоза.

Директор Сектора за одржавање шинских возила у Добоју Милан Ристић, нагласио је да се у радионицама свакодневно врше неопходне оправке, репарација и редовно одржавање вучних возила, како би основна дјелатност Жељезница Републике Српске превоз путника и роба у континуитету реализована планираном динамиком.