latinica  ћирилица
17/09/2024 |  10:20 ⇒ 10:24 | Аутор: Агенције

Хрватска: Од 1. јануара наплаћиваће се пластичне кесе за воће и поврће

Од 1. јануара 2025. године у Хрватској ће се наплаћивати лагане пластичне кесе које се у ролама налазе углавном на одјелима воћа и поврћа у трговинама или на штандовима на тржницама, потврдила је Сања Радовић, начелница Сектора за управљање отпадом у Министарству за заштиту околиша.
Продавница - Фото: РТРС
ПродавницаФото: РТРС

- Ове лагане сада морају бити означене поруком "Користите кесе штедљиво" како би се потакнула свијест о одговорном коришћењу. Од 1. јануара уводи се обавезна наплата врло лаганих пластичних кеса, ових које су често доступне у ролицама у трговинама. Трговци ће морати осигурати да се кесе налазе на мјестима гдје се намјенски користе, попут одјела за воће и поврће. На тим мјестима јасно ће се морати истакнути цијена кеса. Кесе неће бити допуштено продавати на благајнама - рекла је Радовић за ХРТ.

Колико ће кесе коштати, није познато, цијена по којој ће их трговци наплаћивати није прописана, те ће они сами одлучивати о њој.

Подсјетимо, још од 1. јануара 2022. у Хрватској је забрањено стављање на тржиште лаганих пластичних кеса за ношење, преноси Индекс.