latinica  ћирилица
17/09/2024 |  08:42 ⇒ 08:44 | Аутор: РТРС

Међународни сајам књига Бањалука 2024 посвећен Бранку Ћопићу

Међународни сајам књига Бањалука 2024, у организацији Гласа Српске, биће отворен вечерас у 18.00 часова, у Спортском центру Борик.
Сајам књига - Фото: РТРС
Сајам књигаФото: РТРС

Ово 29. издање смотре књига, која ће трајати до 23. септембра, у години када се обиљежавају четири деценије од одласка великана из Хашана, биће посвећено Бранку Ћопићу.

Сајам ће бесједом отворити академик и књижевник Милосав Тешић, предсједник Задужбине "Бранко Ћопић" из Београда, а након тога биће одржано књижевно вече "Сјећање на Бранка Ћопића".

Модератор вечери биће Младен Весковић, а поред Тешића, као учесник најављен је и Ранко Рисојевић, добитник награде за прозно дјело коју додјељује Задужбина "Бранко Ћопић".

- Велика ми је част и задовољство што сам добио позив од Сајма књига и Гласа Српске да одржим бесједу о Ћопићу у Бањалуци и Крајини. Управо са простора Крајине потиче Бранко Ћопић, као и Петар Кочић, књижевни великани у чијој је прози српски језик постигао своје највише изражајне могућности. Наравно, постоји још много писаца из Српске, особито из Босанске Крајине, који потврђују и настављају оно што су у своје вријеме освједочили Кочић и Ћопић - рекао је Тешић.

Програм у част Бранка Ћопића биће настављен у сриједу, у 14 часова, када ће бити одржан панел "Стваралаштво Бранка Ћопића за дјецу и младе" и "Савремени писци за дјецу и младе", чији су учесници Зоран Опачић и Виолета Јовић.

Биће представљена и "Књига за уживање", антологија савремених пјесама за дјецу приређивача Јове Чулића, која је објављена у издању Удружења за промоцију културе и образовања дјеце и младих "Мудро слово" из Бањалуке.

Упоредо ће бити представљена и књига поезије за дјецу Славојке Кокић "Роша".

У сриједу, у 16 часова, биће представљена и књига "Кап по кап" Радована Рађевића, а касније планиран панел "Савремена српска проза", а учесници су Александар Југовић и Берислав Благојевић.

У четвртак од 10.30 часова биће одржана радионица за дјецу у организацији Завода за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева, а учесници су Јелена и Марија Васић.

Након радионице, Александра Чворовић представиће своју књигу за дјецу "Пјесмојед". Након тога Милорад Савић представиће своју књигу "Путовање српском културом Далмације".

Завод за уџбенике и наставна средстава Источно Сарајево представиће и књигу "Како сам замало постао песник" Соње Арсић Вукмановић, а поред ауторке, о дјелу ће говорити и Сања Мацура.

Небојша Пећинар представиће књигу "Сукоб ниског интензитета", о којој ће говорити и Александра Пећинар, уредница књиге.

О теми "Утицај рокенрола на књижевно стваралаштво и значај публикација РБХ" говориће Тамара Лукач Лазаревић, ауторка књиге "Златно доба рокенрола", Берислав Благојевић, књижевник, и Зоран Шимуновић, музички уредник.

Биће представљени и роман "В.Д." Горана Врачара, а о њему ће говорити рецензент Сања Мацура, те роман "Трагови" Војислава Јованића, о којем ће говорити Љубомир Милутиновић.

У четвртак ће на Сајму бити представљена и књига "Руски отпор - борба против антихриста" Олега Платонова, о којој ће говорити преводилац Михаило Миша Васић.

Програм се завршава у 18 часова додјелама награда Златна сова и Совица.

У петак, суботу и недјељу на 29. Међународном сајму књига у Борику, бањалучку публику и госте очекује још мноштво промоција.