latinica  ћирилица
16/09/2024 |  18:45 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Избор новог директора СИПА "запео" у Савјету министара (ВИДЕО)

Предсједаваjућа Савјета министара Борјана Кришто и њен замјеник Зукан Хелез спријечили су да се на данашњу сједницу уврсти именовање Слободана Радинковића на мјесто директора СИПА. Наводно, због медијског помињања његовог имена у Скај апликацији. Министар безбједности Ненад Нешић каже да је Радинковић прошао све безједносне провјере и да је некоме циљ да "обезглави" СИПА. Поручио је да Радинковић остаје усаглашени приједлог из Републике Српске за директора и уколико се настави блокада нису искључене реципрочне мјере.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Агенција СИПА је у в.д. стању, актуелном директору Дарку Ћулуму истекао је мандат, док се његов замјеник склонио у Хрватску како би избјегао хапшење. Избор новог директора Слободана Радинковића, спријечили су Борјана Кришто и Зукан Хелез.

- Имамо ситуацију да неко покушава да обезглави СИПА, у ситуацији када је актуелном директору истекао мандат а замјеник у Хрватској у бјекству, поставља се питање зашто то неко ради - каже Нешић.

Блокаду именовања новог директора СИПА, Зукан Хелез правда пуким препричавањем натписа из сарајевских медијима у којима је Слободан Радинковић, без званичних доказа, инкриминисан наводним појављивањем у Скај апликацији.

- Обзиром на информације којима располажемо, да је дотична особа која је предложена на Скај апликацији и добили смо незванично податке из агенције која проводи безбкедност у БиХ да је дио криминалног миљеа и ја нисам имао воље да гласам за такву особу - каже Зукан Хелез замјеник предсједавајућег Савјета министара.

Нешић сматра да то није истина и да не постоје никакве адекватне информације да је Радинковић припадник било каквог криминалног миљеа.

- Он има пристут "Тајно" који је добио 2021. и самим тиме је прошао све безбједносне провјере. Поставља се питање хоћемо ли људе да елиминишемо због неких новинских натписа - пита Нешић.

Поставља се и питање колико Зукан Хелез познаје процедуре именовања директора безбједносих агенција с обзиром на то да проблематизује што је Ненад Нешић предложио трећерангираног са листе успјешних кандидата коју је направио Независни одбор.

- Прво неко треба да нам објасни зашто ова двојица људи који су више рангирани испред овог трећег нису предложени јер углавном смо до сада практиковали ове који су прворангирани - истиче Хелез.

Нешић је подсјетио да је Дарко Ћулум, који тренутно обавља дужност СИПА, када је именован за директора био другорангирани, а прије њега Перица Станић био трећерангирани.

- Наиме, Закон оставља дискреционо право да са листе успјешних кандидати предложи једног кандидата - додаје Нешић.

Слободан Радинковић испуњава све услове и остаје приједлог Републике Српске за директора СИПА, каже Нешић. Уколико се и даље настави опструкција избора није искључена блокада других одлука Савјете министара које се неће свидјети бошњачко-хрватској страни.

- Најлакше је блокирати , условљавати. То је оно што политичарима доноси поене а људе тјера из БиХ. Ми за сада нисмо ни блокирали ни условљавали имамо неке своје ставове - истакао је Елмедин Конаковић министар иностраних послова у Савјету министара.

Ипак јесу данас и блокирали и условљавали као што министри из Тројке годинама стопирају реализацију важних пројеката које Српска планира са Србијом. Очекивано је да ће српски министри на наредној сједница поново тражити да се за директора СИПа именује Слободан Радинковић, који је тернутно начелник ПУ Добој.