latinica  ћирилица
16/09/2024 |  18:44 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Повећан број жртава поплава у Европи; Аустрија страхује од пуцања брана (ФОТО/ВИДЕО)

Број жртава великих поплава, које су погодиле земље централне и источне Европе, повећан је на 15.
Поплаве у Европи (фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Поплаве у Европи (фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Аустрија је изложена великом ризику од пуцања брана, а ситуација је посебно напета у покрајини Доња Аустрија, на сјевероистоку земље. Пољска влада због поплава планира да прогласи стање природне катастрофе.

У Мађарској је на снази упозорење на поплаве трећег степена.

Број жртава поплава у централној и источној Европи које је донио циклон "Борис" повећан је на 15. Ријеч је о најгорим поплавама у посљедње двије деценије на подручју од Аустрије до Румуније.

Ријеке су пробиле корита у Пољској, Чешкој и Румунији. Бујица носи све пред собом.

Велики дио Чешке погођен је поплавама које су иза себе оставиле пустош, евакуисано је више од 12.000 људи, а четвртина домаћинстава је остала без струје.

У Бечу је данас дјелимично обустављен, школе су у ванредном режиму, многе улице су затворене, а до неких зграда се може доћи само чамцем, јављају аустријски медији.

Због обилних падавина у средњој Европи, расте водостај Дунава и у Србији. Очекује се да ће у наредна четири дана на улазу у Србију, порасти четири метра и премашити ниво редовне одбране од поплава. Већих проблема не би требало да буде, речено је након сједнице Кризног штаба.

- Очекујемо пик у Србији између 24. и 26. септембра, процјена Србијавода је да ће трајати седам дана - рекао је Милођ Вучевић, премијер Србије.

У међувремену, званичници у Будимпешти упозорили су на прогнозе да ће водостај Дунава премашити висину од 8,5 метара, што је близу рекордне вриједности од 8,91 метар колико је забиљежено 2013. године.

Градоначелник Гергељ Карачоњи истакао је да је Будимпешта пред највећом опасности од поплава у посљедњој деценији.