latinica  ћирилица
16/09/2024 |  18:38 | Аутор: Агенције

Хрватска на мети Бориса, Дунав непрестано расте

У хрватским водама су ублажили прогнозе у вези са водним таласима који долазе Муром и Дравом, али је истовремено порастао степен забринутости у вези са Дунавом, у складу са растом водостаја ове најдуже ријеке Европске уније и, послије Волге, друге најдуже на европском континенту.
Водостај - Фото: РТРС
ВодостајФото: РТРС

Томислав Новосел из Главног центра за одбрану од поплава Хрватских вода у контакту је са мађарским колегама и каже да Мађари очекују водостај који ће бити у топ пет икада измјерених, а тај талас ће се прелити и код Хрвата.

- На Драви и Мури не очекујемо можда ни редовне мјере одбране од поплава јер су дотоци мањи од прогнозираних, на примјер, двоструко мањи него што су били у августу прошле године, што је добро јер се неће поклопити с великим таласом Дунава. Колеге из Мађарске прогнозирају врло високи Дунав у Будимпешти, на нивоу вишем од 800 центиметара, а таквих нивоа је у историји било само пет. Врх водног таласа очекује се тамо крајем недјеље, са петка на суботу - каже Томислав Новосел.

Водна маса ће затим путовати Мађарском око 220 километара, односно око три дана, до Хрватске гдје улази у Батини, па се може очекивати почетком сљедеће недјеље.

Дунавски талас би могао да путује кроз Хрватску три дана, а такође ће имати још један ефекат - успориће ријеку Драву, преноси Јутарњи.

- Сигурно до Осијека, а можда и до Белишћа, рачунамо да ће неких 50 километара 'задржати' Драву да се не излије у Дунав, јер ће се водостај повећати. Зато је добро што немамо велики доток Драве - каже Новосел.

Међутим, очекују се нове падавине на дунавском сливу, у Чешкој и Мађарској, а у Аустрији ће почети топљење снијега.

Ипак, то не би требало додатно да повећа водостаје, али ће утицати на интензитет опадања водостаја, који ће бити успорен.