latinica  ћирилица
16/09/2024 |  18:01 ⇒ 18:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Цапак: У Хрватској удвостручена употреба дрога међу одраслима

Употреба дрога међу одраслим особама у Хрватској удвостручила се од 2011. до 2019, а пораст зависничких понашања забиљежен је и међу младима, рекао је директор Хрватског завода за јавно здравље Крунослав Цапак.
Видео игрице - Фото: РТРС
Видео игрицеФото: РТРС

Цапак је то рекао на Националној Реитокс академији посвећеној превенцији, упозоривши да је то позив на узбуну.

- Биљежи се глобални пораст употребе дрога, а тај тренд се прелива и на Хрватску. Једна четвртина особа у Хрватској пробала је неку од дрога - рекао је Цапак.

Међу одраслим особама забиљежен је пораст употребе дрога од 2011. до 2019. године ас 5,6 одсто на 11,6 одсто.

Европско истраживање о пушењу, конзумирању алкохола и дрога међу младима показало је, према његовим ријечима, пад у коришћењу психоактивних дрога, али и пораст коришћења канабиса и синтетичких дрога, као и пораст зависности од пушења, екрана, игрица, клађења и коцкања, што посебно забрињава.

- Дакле, то је епидемиолошка ситуација која зове на узбуну - упозорио је Цапак, који сматра да су програми превенције ефикасна мјера која се може предузети када је пораст употребе дроге у питању, уз лијечење и рехабилитацију.

У Хрватској се спроводе бројни програми за превенцију злоупотребе дрога, а Цапак каже да ХЗЈЗ тежи да се спроводе научно утемељени програми.