latinica  ћирилица
16/09/2024 |  17:45 ⇒ 17:46 | Аутор: ТАНЈУГ

На Хоргошу и Прешеву спријечено кријумчарење муниције и дијелова за оружје

Царински службеници су на граничним прелазима Прешево и Хоргош, у сарадњи са полицијом, у два одвојена случаја, открили и спријечили покушаје кријумчарења муниције и дијелова за оружје.
Гранични прелази, пронађено оружје (фото: TANJUG/ MINISTARSTVO FINANASIJA-UPRAVA CARINA, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Гранични прелази, пронађено оружје (фото: TANJUG/ MINISTARSTVO FINANASIJA-UPRAVA CARINA, fotografija niske rezolucije/ nr)

На граничним прелазима при уласку, односно изласку из Србије, је у два одвојена случаја спријечен покушај кријумчарења дијелова за оружје и муниције, саопштила је Управа царина.

Први случај се догодио у ноћи пред викенд на граничном прелазу Прешево када је на ред за редовну контролу пристигао аутомобил са кампер приколицом страних регистарских ознака.

Возач аутомобила је службеницима рекао да нема ништа да пријави, али је током детаљног прегледа возила и приколице затечено отужје и муниција.

У кампер приколици се налазио и један црни ранац у чијем џепу је откривено 35 пиштољских метака калибра 6,35 милиметара, који су заједно са возачем предати у даљу надлежност МУП-а.

Истог дана, око поднева, на излазу граничног прелаза Хоргош откривен је комби пун разних дијелова за оружје.

Случај је откривен током детаљног прегледа комбија страних регистарских ознака који се из Бугарске упутио ка Француској.

На задњем сједишту возила пронађена је црна торба пуна дијелова за аустро-угарску пушку репетирку, марке ''Mannlicher M1895''.

Међу преко 50 дијелова за поменути модел пушке, нашло се неколико магацина за муницију, механизама за окидање, обарача, опруга повратног механизма, и један комплет за чишћење.

Откривени дијелови оружја привремено су задржани до окончања прекршајног поступка, покренутог против возача.

- Без обзира да ли се ради о оружју које је у функцији или пак само о колекционарским примјерцима и њиховим дијеловима, пријављивање робе, а нарочито оне која може имати вишеструку намјену – обавезно је и представља дужност сваког путника - истичу из Управа царине.

Путницима дозвољено да у Републику Србију привремено унесу оружје и муницију само када долазе у организовани лов и то у организацији Ловачког савеза Србије, или друге за то овлашћене организације, као и ради учествовања на спортској манифестацији.