latinica  ћирилица
16/09/2024 |  17:24 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Амиџић: Пале добар примјер сарадње са републичким и институцијама на нивоу БиХ

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је данас да је за развијену локалну заједницу битно да има чврсту повезаност са Владом Републике Српске и Савјетом министара, као што је случај са општином Пале.
Срђан Амиџић и Бошко Југовић, састанак - Фото: СРНА
Срђан Амиџић и Бошко Југовић, састанакФото: СРНА

Амиџић је истакао да су Пале примјер добре праксе и сарадње, те је убијеђен да ће са овом екипом људи наставити да раде.

- То се, на примјер, рефлектовало кроз рјешавање једног битног проблема који се односи на пројекат централног гријања на Палама, с једне стране, а са друге стране, гдје 30 одсто укупне вриједности пројекта представља грант чак три милиона евра - рекао је Амиџић новинарима на Палама након састанка са начелником општине Бошком Југовићем о измјештању постојеће и изградњи нове Топлане ради модернизације система централног гријања.

Амиџић је навео да само бављање политиком подразумијева да се доносе одређене одлуке које воде ка томе да људима који живе на неком простору живот буде лакши и угоднији, додајући да је систем даљинског гријања врло битан за Пале.

Он је нагласио да нема развоја било које мјеста ако нема систем даљинског гријања.

- Зато је ово врло битан пројекат када говоримо о гријању на струју. Електероенергетски сектор или систем не може да поднесе у оваквој брзој градњи да имате гријање које је преоријентисано или оријентисано искључиво на струју. Зато поздрављам напоре руководства општине Пале да буде ријешено - истакао је Амиџић.

Он је указао да ниједна локална заједница, као што постоје примјери гдје нема комуникације, не треба себи да дозволи да је изоловано острво.

- Имамо велики број локалних заједница у Републици Српској који из политичких разлога не користе све могућности Владе Српске, па и заједничке институције на нивоу БиХ и то и у таквим случајима испаштају, прије свега, људи који живе у тим локалним заједницама. Има доста локалних заједница који се нису никада обратили за било какву подршку - навео је Амиџић.

Састанку Амиџића и Југовића на Палама присуствовао је и посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина и вршилац дужности директора предузећа "Градске топлане" Пале Милан Драгаш.