latinica  ћирилица
16/09/2024 |  16:22 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Грађани и даље негодују изградњи парка на "Купусишту" (ВИДЕО)

Не стишава се бура у вези с изградњом Ћириличног парка у Бањалуци.
Парк Купусиште - Фото: РТРС
Парк КупусиштеФото: РТРС

Станари околних зграда данима се окупљају, негодујући због бетонизације под њиховим прозорима, а градоначелник поручује да ће градња бити наставена упркос незадовољству грађана.

Иако протести огорчених Бањалучана трају скоро два мјесеца, радови на изградњи Ћириличног парка су настављени. Kако би показали своју огорченост грађани који су узели два слова, јуче су их вратили и показали да Станивуковићеве тврдње о крађи и уништавању слова нису биле тачне. Истичу да слова нису однијели хулигани, како је то градоначелник представио на друштвеним мрежама, него Бањалучани који брину о будућности своје дјеце.

- Видите иза мене ова слова, та слова нису ни уништена ни девастирана, ни отуђена као је наш градоначелник господин Драшко Станивуковић изјављивао протекла два дана. Поента цијеле приче је ако си градоначелник неког града, желиш да знаш шта грађани мисле и шта желе - каже мјештанин Миљан Пуповић.

Нестанку слова претходило је једно у низу окупљања. 12. септембра на захтјев скоро 400 грађана Одбор за заштиту парка Купусиште усвојио је одлуку да се забрани даља градња чврстих објеката и парк врати у првобитно стање.

- Ми смо покушали на све могуће начине да то спријечимо. Нажалост, слуха није имао нико, осим што смо имали параду људи из Градске управе, који су нам причали приче и причали бајке. Град Бањалука није имао грађевинску дозволу и почели су да раде на своју руку без потребне документације - кже Милкица Радељић Кресојевић, предсједница Одбора за заштиту Купусишта

Градоначчелник Бањалуке, Драшко Станивуковић на свом Фејсбук профилу написао је да је нестанак два слова пропали покушај спиновања.

- У земљи у којој се полиција ангажује да штити хулигане, замислите шта су спремни урадити кад нема камера, снимака и било каквих доказа.  Ове ствари је МУП нажалост радио и на много већим случајевима. Упркос свему ми ћемо идеју изградње Ћириличног парка у наредним данима успјешно завршити - навео је Станивуковић.

Бетонизација Бањалуке, поручују грађани ове мјесне заједнице, узела је маха. Тим прије су одлучни да се боре за очување своје зелене оазе.

Из Одбора за заштиту парка Купусиште истичу да је Грађевинска инспекција утврдила да Градска управа нема ваљану документацију за грађење. Поручују да су више пута тражили састанак са градоначелником, али се он није одазвао.